Bus Connexxion

Staat verkoopt resterend belang Connexxion aan Transdev

Vervoersbedrijf Connexxion is volledig in Frans bezit gekomen. De Nederlandse Staat heeft de resterende 33,3 procent van de aandelen verkocht aan het Franse vervoersbedrijf Transdev, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. De opbrengst van de aandelenoverdracht is bijna 132 miljoen euro.

De deal is onderdeel van de fusie uit 2011 tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev, die in Nederland actief zijn via de dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport Nederland.

Minderheidsbelang

De Nederlandse overheid hield destijds het minderheidsbelang aan om nog een vinger aan de pols te houden bij de vervoerder. Financiën wist te bedingen dat Transdev na een periode van 5 jaar het resterende aandelenpakket kon opkopen tegen de waarde die destijds gold. Deze zogeheten putoptie geldt tot 11 maart 2013.

Transdev liet onlangs weten dat de waarde van Connexxion zou zijn gedaald mede doordat staatsbedrijf NS zich meer en meer (via Qbuzz, HTM) op het busvervoer richt. Daarmee zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie, aldus Transdev. Het bedrijf heeft hier echter geen conflict over opgestart tegen de Nederlandse Staat; de gemaakte afspraken waren waterdicht.

Marktwerking

De 132 miljoen wordt gebruikt voor aflossing van de Nederlandse staatsschuld. Vrijwel alleen de SP was tegen de verkoop van de aandelen. Kamerlid Bashir: “De belangen van de reiziger horen zwaarder te wegen dan de belangen van buitenlandse vervoersbedrijven. Bovendien is dit soort marktwerking vaak helemaal geen marktwerking, want de bedrijven die vanuit het buitenland ons openbaar vervoer overnemen zijn zelf nog vaak staatsbedrijven.”

Dijsselbloem bestrijdt echter de minimale effecten van marktwerking die de aanbestedingen op het openbaar vervoer zouden hebben, waar ook buitenlandse bedrijven op inschrijven. “Ik constateer dat er sprake van marktwerking is. Uit cijfers blijkt dat een kwart van de concessies van aanbieder wisselt. Of dat nu weinig is of niet, is niet van belang. Feit is dat er wel degelijk marktwerking is, dus is er concurrentie.”

Openbaar vervoer

Connexxion is een van de grote openbaar vervoersbedrijven in Nederland. Het is op de Nederlandse markt aanwezig in het openbaar vervoer met bussen, treinen, boten, taxi’s en trams. Ook rijdt het bedrijf touringcars en ambulances. Veolia onderhoudt ferry-, bus- en treinverbindingen en rijdt regiotaxi’s.

Lees ook: 130 miljoen voor Connexxion, geen conflict met Transdev

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.