GVB tram

Minder subsidie maar wel winst voor GVB

Ondanks een vermindering van de subsidie van 55 miljoen euro wist GVB het afgelopen jaar positief af te sluiten. Het vervoersbedrijf behaalde een winst te van 13,3 miljoen euro in 2012. Dat is volgens GVB te danken aan een hogere opbrengst uit de kaarten en verbeteringen in de efficiency.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van het vervoersbedrijf. Het afgelopen jaar was voor GVB het eerste jaar in de nieuwe concessieperiode die loopt van 2012 tot eind 2017.

Aanbesteding

Algemeen directeur Bart Schmeink zegt in het voorwoord van het jaarverslag blij te zijn dat de concessieverlener Stadsregio Amsterdam in 2012 liet weten dat de aanbesteding van het openbaar vervoer van de baan was. Daarmee liep de Stadsregio vooruit op de wetswijziging die mogelijk maakt dat gemeenten zelf mogen beslissen of ze hun openbaar vervoer wel of niet aanbesteden.

Op 21 juni ging de Tweede Kamer akkoord met een initiatiefwetsvoorstel om inbesteding mogelijk te maken. Dat betekent dat de vier grote steden zelf mogen kiezen of ze het openbaar vervoer openbaar aanbesteden of gunnen aan hun eigen gemeentelijk vervoerbedrijf. Aan het begin van 2012 was de Stadsregio al begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe aanbesteding, maar stopte dat proces toen het ernaar uit zag dat de Tweede Kamer positief zou besluiten. Per 1 januari 2013 is de wet Aanbestedingsvrijheid OV Grote Steden van kracht geworden.

Rust

“Ik denk dat het aannemen van de initiatiefwet een positieve ontwikkeling is en dat het goed is dat de rust op de OV-markt weer terug keert. GVB kan zich nu weer gaan richten op de reiziger in plaats van op de aanbesteding”, aldus Schmeink.

Het afgelopen jaar stond tevens in het teken van het verbeterprogramma dat GVB startte in de nasleep na berichten over vermeende fraude. Die werd overigens niet aangetoond na forensisch onderzoek.

Aantal reizigers

In 2011 boekte GVB nog een winst van 36,8 miljoen euro en in 2010 een winst van 14,9 miljoen euro. Het bedrijf vervoert dagelijks 740.000 mensen en wil uiteindelijk groeien naar 1 miljoen verplaatsingen per dag. Het aantal reizigersritten is gestegen van 204 miljoen in 2011 tot 207 miljoen in 2012.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.