ov-chipkaart 3

‘ACM moet ingrijpen bij mislukte overlegstructuur vervoerders’

ov-chipkaart 3

Maatschappij Voor Beter OV dient een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (voorheen NMa) na het mislukken van de Commissie-Meijdam. Deze commissie had tot taak het oplossen van een aantal problemen met de OV-chipkaart en het organiseren van een nieuwe overlegstructuur tussen vervoerbedrijven, ministerie van Infrastructuur en Milieu en consumentenorganisaties. De reizigersorganisatie wil dat ACM onderzoek doet en ingrijpt in deze kwestie.

VVD Henry Meijdam kreeg in 2012 de opdracht om vervoerders en overheden samen om de tafel te krijgen om de problemen aan te pakken. Het is voor reizigers met een OV-chipkaart ingewikkeld om hun geld terug te krijgen als hun OV-chipkaart het begeeft of als ze zijn vergeten uit te checken. Vervoersbedrijven en overheden hebben allemaal hun eigen regels en procedures voor als er iets niet goed is gegaan. Meijdam heeft enige tijd geleden zijn opdracht teruggegeven, omdat het overleg spaak liep.

Overlegstructuur

Vooruitlopend op de komst van een nieuwe overlegstructuur, was de oude, het Landelijk Consumenten Overleg, reeds opgeheven. Maatschappij Voor Beter OV zegt dat consumentenorganisaties daardoor tussen de wal en het schip vallen. Ook meent de reizigersorganisatie dat vervoerbedrijven nu de adviesplicht omzeilen die zij hebben voor zaken die de reiziger raken.

Deze zaken geven aanleiding voor Maatschappij Voor Beter OV om de ACM te vragen om onderzoek te doen en in te grijpen.

Eén loket

Politici in de Tweede Kamer gaven deze week ook aan er van te balen dat het nog steeds niet is gelukt om één loket op te zetten om de problemen met de OV-chipkaart op te lossen. SP-Kamerlid Bashir zegt dat er een ratjetoe is aan producten, systemen en tarieven waar de reiziger geen wijs uit kan worden. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil weten hoe de huidige problemen opgelost gaan worden nu de vervoerders er zelf niet uitkomen.

Duco Hoogland van de PvdA stelt dat de samenwerking bij wet geregeld moet gaan worden als de vervoerders er zelf geen werk van maken. Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu ingrijpt en de vervoerders op het matje roept.

Permanente Structuur

De ChristenUnie stelde eerder al vragen over de problemen met het oprichten van de zogeheten Permanente Structuur. Mansveld gaf in februari al aan het gedoe rond de chipkaart beu te zijn. Ze wil de wet veranderen om te kunnen ingrijpen als vervoerders er niet zelf uitkomen.

Het ministerie van Infrastructuur gaat niet op de kwestie in, omdat er Kamervragen zijn gesteld. Die moeten eerst worden beantwoord.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘ACM moet ingrijpen bij mislukte overlegstructuur vervoerders’”

Paul Lamote|10.07.13|17:33

Maatschappij Voor Beter OV slaat de plank hier finaal mis. Aangezien de provincies en vervoerders financieel verantwoordelijk zijn kan het niet zo zijn dat een of andere Haagse commissie allerlei `leuke dingen voor de mensen´ gaat bedenken zonder er bij te vertellen waar het allemaal van betaald moeten worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.