ICx, Siemens, Deutsche Bahn

Siemens bekent prijsafspraken bij OV-projecten in Brazilië

ICx, Siemens, Deutsche Bahn

Siemens heeft bij de Braziliaanse autoriteiten melding gemaakt van een kartel op het gebied van spoorwegmaterieel, waarbij het zelf betrokken was. In ruil voor de bekentenis zou het Duitse technologieconcern zelf geen straf krijgen.

Siemens heeft de betrokkenheid van grote concurrenten als het Franse Alstom, het Canadese Bombardier, het Spaanse CAF en het Japanse Mitsui bij het kartel aan de politie bekendgemaakt, zo meldt de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

Biedingen

De bedrijven hadden biedingen gedaan voor de aankoop van spoorwegmaterieel en de aanleg en onderhoud van spoorwegen en de metro in São Paulo en het federale district. Het federale district in Brazilië is een gebied waarin de federale hoofdstad Brasilia ligt en dat tot geen enkele van de 26 deelstaten behoort. De treinfabrikanten zijn de belangrijkste kandidaat voor een project voor hogesnelheidslijn tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Het is nog onbekend hoe groot de omvang, reikwijdte en de periode van de fraude is.

Prijsafspraken

Illegale prijsafspraken tussen bedrijven kan leiden tot contracten waarbij de prijs 10 tot 20 procent hoger uitvalt.

Technologieconcern Siemens kreeg in 2007 een boete van ruim 750 miljoen euro opgelegd omdat het bedrijf leiding gaf aan aan prijsafspraken tussen schakelsysteemfabrikanten voor hoogspanningsleidingen. Elf fabrikanten werkten daar destijds aan mee.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Siemens bekent prijsafspraken bij OV-projecten in Brazilië”

Arjen Jaarsma|15.07.13|15:07

Zou zoiets ook op de Nederlandse markt plaatsvinden?

Paul Lamote|16.07.13|13:10

@Arjan
Wat betreft Siemens is het de zoveelste keer dat zijn transportdivisie wordt betrapt op kartels of steekpenningen. Uitsluiten dat het in Nederland ook gebeurt zou ik dus niet doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.