Staatssecretaris Wilma Mansveld, Tweede Kamer, debat

Mansveld wil markt voor OV-chipkaart openstellen

Staatssecretaris Wilma Mansveld omarmt het plan van de VVD en de ChristenUnie om de markt voor de OV-chipkaart open stellen. Dat zei ze dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Mansveld: “De positionering van TLS is dat het een transparante kassa wordt zonder meerkosten voor reizigers en vervoerders. Ook voor aanbieders van mobiliteitskaarten moet het mogelijk zijn om toe te treden.” TLS is het bedrijf achter de OV-chipkaart.

De staatssecretaris benadrukt wel dat ze eerst alle vervoerders in TLS wil betrekken voordat ze kijkt hoe aanbieders van mobiliteitskaarten kunnen deelnemen. Mansveld zegt in antwoord op een vraag VVD-Kamerlid Betty de Boer dat ze de vervoerders niet zal dwingen om deel te nemen. “Ik heb het woord dwingen niet genoemd. Maar op het moment dat partijen heel veel kritiek hebben, moeten ze ook de ruggengraat hebben om deel te nemen en in het platform TLS bij te dragen aan de verbetering.

Op dit moment zijn vervoerders NS, HTM, RET en GVB de enige aandeelhouders van TLS. Mansveld wil dat ook andere vervoerders deelnemen.

Openen markt

VVD-Kamerlid Betty de Boer en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie denken dat met het openen van de markt voor de OV-chipkaart de romslomp verdwijnt rond het in- en uitchecken bij het overstappen van de ene naar de andere vervoerder. Zij vinden dat de reiziger niet lastig gevallen moet worden met het onderling verdelen van het geld naar de vervoerders.

Een soort ‘OV-provider’ zou volgens hen voor de administratieve afhandeling van zaken kunnen zorgen. Het openbaar vervoer zou daarbij kunnen leren van de markt voor mobiele telefoons. De Boer: “Als de markt wordt geopend dan kan de reiziger voor één OV-provider kiezen die alles regelt.”

Innovatie

Dik-Faber denkt dat er met het openen van de markt meer ruimte voor innovatie komt. Zo zouden partijen als Bol.com ook OV-chipkaartdiensten aan kunnen bieden. Ook pleit ze in het Kamerdebat voor open data waarin de prestaties van de verschillende vervoerders te volgen zijn.

De VVD en ChristenUnie krijgen tijdens het debat bijval van andere partijen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe: “Ik denk dat we niet op de goede weg zitten met de OV-chipkaart. Dat komt door de organisatiestructuur die in handen is van de NS. Wordt het niet de tijd om ons af te vragen of dit gesloten kassasysteem nog het systeem van de toekomst is?” Volgens de CDA’er zouden we met de OV-chipkaart een voorbeeld kunnen nemen aan sites als Booking.com.

Open system

“De vervoerders dienen te vervoeren en zich niet met dit soort technieken bezig te houden. We moeten toe naar een opener systeem waarbij we kunnen inspelen op nieuwe technieken”, aldus De Rouwe.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven: “De technische mogelijkheden van de OV-chipkaart moeten meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld door met de telefoon te betalen. En bijvoorbeeld het upgraden van je reis in de trein mogelijk te maken. Zo zou je tijdens je treinreis alsnog voor de eerste klas kunnen kiezen.”

Marieke van Gompel

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Mansveld wil markt voor OV-chipkaart openstellen”

Pieter Maessen|10.10.13|15:26

Goed idee: ov-chipkaart anders organiseren zodat je bijvoorbeeld ook van klasse kunt wisselen terwijl je al in de trein bent.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.