Tweede Kamer

Rondetafelgesprek in Tweede Kamer over OV-chip 2.0

In de commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer is donderdag een rondetafelgesprek over de OV-chip 2.0. Daarbij schuiven diverse OV-prominenten aan die hun deskundige mening zullen geven. Het rondetafelgesprek vindt plaats op aandringen van Kamerleden Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Betty de Boer van de VVD. Zij pleiten ervoor om de markt voor de OV-chipkaart open te stellen en meerdere providers toe te laten. Volgens hen komt er op die manier meer ruimte voor innovatie.

Tijdens het rondetafelgesprek wordt besproken hoe een OV-chip 2.0 er uit zou moeten zien, wat daar de mogelijkheden voor zijn en wat er organisatorisch en wettelijk voor nodig zal zijn. Het rondetafelgesprek is donderdag live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Kassasysteem

Directeur Auke Huisman van adviesbureau Humanis Consulting Group is een van de deskundigen die aan het woord zal zijn. “Wij hebben er belang bij dat er een eindelijk een stip op de horizon komt. Mijn pleidooi is dat de rol van Trans Link Systems kleiner wordt en dat een andere partij dat gaat oppakken. Op dit moment is er nog sprake van een gesloten kassasysteem. Wij willen de ruimte gaan creëren voor een open kassasysteem.”

Volgens Huisman geven aanbieders van mobiliteitskaarten zoals de NS met de NS Business Card, maar ook het bedrijf Mobility Mixx het goede voorbeeld. “Mobility Mixx rijdt geen enkele trein of bus, maar is een mobiele provider van reizen. Mobility Mixx hanteert een open model die transportcapaciteit inkoopt.” Directeur Paul Wessels van Mobility Mixx zal ook in de Tweede Kamer spreken. Onlangs werd bekend dat Mobility Mixx de uitgifte en het beheer van mobiliteitskaarten voor de Rijksoverheid gaat verzorgen.

Agenda rondetafelgesprek

13.00 – 13.05 Welkom, bespreken procedure

Blok 1: OV chip innovators (13.05 tot 14.00 uur)
Auke Huisman, Humanis interimmanagement en betrokken bij onder andere de ontwikkeling van de NS Businesscard en reizen op rekening
Toofan Otaredian, CEO Telexis, implementeert nieuwe OV-chipdiensten voor vervoerders
Paul Wessels, directeur van Mobility Mixx
Brenno de Winter, onderzoeksjournalist

Blok 2: Vervoerders (14.00 tot 14.30 uur)
Hans Peters, commercieel directeur NSR
Manu Lageirse, CEO Veolia Transport Nederland
Arco Groothedde, algemeen directeur Trans Link Systems B.V. (TLS)

Blok 3: Reizigers (14.30 tot 14.55 uur)
Tim Boric, beleidsmedewerker ROVER
Herman Bouma, landelijk vertegenwoordiger ROCOV’s

14.55 – 15.00 Afsluiting

15.00 – 15.30 Mogelijkheid tot uitloop in verband met de plenaire Kameractiviteiten

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.