NS, trein, station Roermond

’NS wil meedoen met nieuwe aanbesteding concessie Limburg’

Als de concessie Limburg opnieuw wordt aanbesteed, wil NS weer een gooi doen naar de gunning. NS-dochter Abellio heeft eerder dit jaar de aanbestedingsprocedure gewonnen, maar is in opspraak geraakt door beschuldigingen van fraude. Een nieuwe procedure is daarom een serieuze optie, waarbij NS dus overweegt toch weer mee te doen.

Dat schrijft Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad maandag. Zij baseren zich op bronnen die melden dat de NS-directie aan de ondernemingsraad en vakbond FNV zou hebben laten weten nog steeds interesse te hebben in de grootste concessie van Nederland. De vervoerder spreekt via officiële kanalen de berichtgeving hierover tegen.

In februari van dit jaar werd bekend dat Abellio vrijwel het gehele openbaar vervoer in de provincie Limburg gegund krijgt voor een periode van vijftien jaar, te beginnen in december 2016. De concessie heeft een waarde van zo’n twee miljard euro.

Juridisch gevecht

Echter, al voordat de winnaar bekend werd, was sprake van een juridisch gevecht. Vervoerder Veolia vond dat geen sprake was van een gelijk speelveld en spande een rechtszaak aan. NS zou een voordeel hebben, doordat het een eventueel verlies in Limburg kan compenseren met opbrengsten uit winstgevende lijnen uit het hoofdrailnet, waardoor het voor een lager bedrag kon inschrijven op de concessie.

Ook zou NS betere aansluitingen kunnen bieden, omdat het de intercitydiensten verzorgt. Daarnaast mag het bedrijf gebruikmaken van servicebalies die al aanwezig zijn, terwijl de andere concessiekandidaten dat niet kunnen. Geen level playing field, vond Veolia. Toch werd de rechtszaak niet gewonnen.

ACM

Na de gunning in februari werd echter duidelijk dat mededingingsautoriteit ACM vond dat er sprake was van overtreding van de spoorwegwet. Als klap op de vuurpijl werd eind vorige maand duidelijk dat twee bestuurders van NS-dochter  Abellio/Qbuzz op non-actief zijn gesteld.

De bestuurders hebben vertrouwelijke informatie ontvangen van een ex-medewerker van Veolia. ”Een eventueel besluit van de provincie Limburg om Abellio uit te sluiten van de aanbesteding zal door NS volledig worden gerespecteerd”, aldus de vervoerder in een officiële verklaring.

Nieuwe aanbesteding

De provincie Limburg is concessieverlener en neemt later deze maand een nieuw besluit over de gunning. Hierbij zijn twee opties mogelijk: een gunning van de concessie aan nummer twee Arriva of een nieuwe aanbestedingsprocedure. In dat laatste geval wil NS dus mogelijk toch weer meedoen.

Lees ook: Nooit sprake van level playing field bij OV-concessie Limburg

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.