Veolia, trein, Limburg

Veolia klaagt ex-bestuurder aan voor fraude Limburg, dinsdag besluit over OV-concessie

Veolia Transport heeft aangifte gedaan tegen zijn ex-bestuurder René de Beer. De vervoerder wil de schade die het bedrijf lijdt, inzake de concessie Limburg, verhalen op het voormalige directielid. Deze zou bedrijfsgevoelige informatie hebben gelekt naar concurrent Abellio, waar de Beer korte tijd later voor ging werken. Tevens wordt dinsdag een besluit genomen over de verdere aanbestedingsprocedure van de concessie in de zuidelijke provincie.

Eerder dit jaar werd bekend dat NS-dochter Abellio de concessie Limburg had gewonnen. Daardoor zou de vervoerder vijftien jaar lang het openbaar vervoer in vrijwel de gehele provincie mogen verzorgen. De concessie is de grootste van Nederland.

Aangifte

Korte tijd later werd echter bekend dat een ex-bestuurder van Veolia, dat ook meedong naar de concessie, vóór zijn overstap naar Abellio bedrijfsgevoelige informatie lekte naar zijn nieuwe werkgever. Inmiddels is bekend geworden dat het gaat om De Beer. Veolia heeft daarom besloten om aangifte te doen en hem tevens formeel aansprakelijk te stellen.

Om hoeveel geld het gaat, wil de vervoerder niet meedelen. Maar in het contract staat dat er vijfduizend euro moet worden betaald voor elke dag dat de bestuurder voor Abellio werkt. Dat zou inmiddels uitkomen op meer dan 1 miljoen euro.

Concessie

Of Abellio daadwerkelijk in de toekomst het vervoer in Limburg mag verzorgen, is onduidelijk. Het provinciebestuur moet daar opnieuw een besluit overnemen. Daarbij zijn er drie opties, waarbij de laatste twee de meest reële zijn:

  • De concessie wordt alsnog gegund aan Abellio
  • Nummer twee Arriva wordt tot winnaar uitgeroepen
  • De provincie start een nieuwe aanbestedingsprocedure

Gedeputeerde Staten nemen dinsdag hierover een principebesluit. Dit wordt met de betrokken overheden gedeeld. Zij kunnen er dan nog hun mening over geven. Naar verwachting zal er halverwege juni een definitief besluit worden gemaakt dat dan ook publiek wordt gemaakt.

Lees ook: NS wil meedoen aan nieuwe aanbesteding concessie Limburg

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Veolia klaagt ex-bestuurder aan voor fraude Limburg, dinsdag besluit over OV-concessie”

Thomas|29.05.15|10:03

Lijdt Veolia schade? De vraag is dan of Veolia de concessie zou kunnen hebben winnen als De Beer geen informatie had gelekt. M.a.w.: is het de schuld van De Beer dat Veolia misgegrepen heeft? Uit alle voorgaande berichten hier, lijkt dat onaannemelijk. Veolia had de concessie hoogst waarschijnlijk toch niet gekregen. Daar heeft het gedrag van De Beer niets aan veranderd, en dus kan er geen schade verhaald worden (vind ik).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.