Timo Huges, directeur NS

Topman Huges vertrekt bij NS

NS-directeur Timo Huges stapt op. De topman en de Raad van Commissarissen van NS moesten vrijdag na de ministerraad op het matje komen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Aanleiding zijn de onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg.

Huges zou gevoelige informatie over concurrenten in de aanbestedingsprocedure hebben doorgespeeld naar NS-dochter Abellio/Qbuzz, dat eveneens in de race was voor de OV-concessie. Abellio won de aanbesteding, maar nadat fraude aan het licht kwam door twee bestuurders van Abellio trok de provincie Limburg de concessie weer in. Uiteindelijk mocht Arriva de concessie uitvoeren.

Betrokkenheid

Aanvankelijk ontkende NS dat het moederbedrijf wist van de fraude, maar uit een eerder deze week vrijgegeven rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek dat de NS-top toch op de hoogte was. De Telegraaf berichtte vrijdagochtend dat zelfs topman Huges betrokken was. Hij verstrekte een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van concurrent Veolia door naar Abellio, wat niet is toegestaan. Volgens NS speelde in deze kwestie geen kwade opzet en is de mail door Huges ‘zonder enige bijbedoeling’ doorgestuurd.

Verklaring

Oppositiepartij D66 deed meteen een verklaring uit waarin de partij om extra duidelijkheid vraagt van minister Dijsselbloem van Financiën. “Het rapport van De ACM is vernietigend over het optreden van de NS bij de aanbesteding in Limburg. Het opstappen van NS-topman Huges is in dat licht een terechte eerste stap”, aldus fractielid Stientje van Veldhoven. “Hij is immers verantwoordelijk voor zijn organisatie. De vragen aan de minister over de situatie bij de NS, hoe deze heeft kunnen ontstaan, en hoe deze op te lossen, zijn daarmee extra van belang.”

Timo Huges was de tweede directeur van NS in twee jaar tijd. Zijn voorganger Bert Meerstadt moest in 2013 het veld ruimen vanwege het Fyra-debacle waar een parlementaire enquête zich momenteel over buigt.

Lees ook:

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Topman Huges vertrekt bij NS”

Tsipora Pereira|09.06.15|10:34

Sorry mensen, maar het is overduidelijk hoe deze situatie bij de NS heeft kunnen ontstaan en niet alleen bij de NS. Privatisering en marktwerking trekken de verkeerde types aan. Kijk even naar de directeur van Connexxion, die heeft het drukker met de aandeelhouders van Transdev dan met de reizigers die van het OV afhankelijk zijn. Privatisering en marktwerking spannen het paard achter de paardentram. Dames en heren, uw winst is ons verlies.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Topman Huges vertrekt bij NS | OVPro.nl
Timo Huges, directeur NS

Topman Huges vertrekt bij NS

NS-directeur Timo Huges stapt op. De topman en de Raad van Commissarissen van NS moesten vrijdag na de ministerraad op het matje komen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Aanleiding zijn de onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg.

Huges zou gevoelige informatie over concurrenten in de aanbestedingsprocedure hebben doorgespeeld naar NS-dochter Abellio/Qbuzz, dat eveneens in de race was voor de OV-concessie. Abellio won de aanbesteding, maar nadat fraude aan het licht kwam door twee bestuurders van Abellio trok de provincie Limburg de concessie weer in. Uiteindelijk mocht Arriva de concessie uitvoeren.

Betrokkenheid

Aanvankelijk ontkende NS dat het moederbedrijf wist van de fraude, maar uit een eerder deze week vrijgegeven rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek dat de NS-top toch op de hoogte was. De Telegraaf berichtte vrijdagochtend dat zelfs topman Huges betrokken was. Hij verstrekte een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van concurrent Veolia door naar Abellio, wat niet is toegestaan. Volgens NS speelde in deze kwestie geen kwade opzet en is de mail door Huges ‘zonder enige bijbedoeling’ doorgestuurd.

Verklaring

Oppositiepartij D66 deed meteen een verklaring uit waarin de partij om extra duidelijkheid vraagt van minister Dijsselbloem van Financiën. “Het rapport van De ACM is vernietigend over het optreden van de NS bij de aanbesteding in Limburg. Het opstappen van NS-topman Huges is in dat licht een terechte eerste stap”, aldus fractielid Stientje van Veldhoven. “Hij is immers verantwoordelijk voor zijn organisatie. De vragen aan de minister over de situatie bij de NS, hoe deze heeft kunnen ontstaan, en hoe deze op te lossen, zijn daarmee extra van belang.”

Timo Huges was de tweede directeur van NS in twee jaar tijd. Zijn voorganger Bert Meerstadt moest in 2013 het veld ruimen vanwege het Fyra-debacle waar een parlementaire enquête zich momenteel over buigt.

Lees ook:

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Topman Huges vertrekt bij NS”

Tsipora Pereira|09.06.15|10:34

Sorry mensen, maar het is overduidelijk hoe deze situatie bij de NS heeft kunnen ontstaan en niet alleen bij de NS. Privatisering en marktwerking trekken de verkeerde types aan. Kijk even naar de directeur van Connexxion, die heeft het drukker met de aandeelhouders van Transdev dan met de reizigers die van het OV afhankelijk zijn. Privatisering en marktwerking spannen het paard achter de paardentram. Dames en heren, uw winst is ons verlies.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.