Roger van Boxtel nieuwe NS-directeur

Politicus Roger van Boxtel (61) gaat per 1 augustus aan de slag als president-directeur van NS. Hij blijft in eerste instantie één jaar aan het roer. Dat heeft het spoorbedrijf maandag bekend gemaakt. Van Boxtel vervangt Timo Huges, die vorige maand moest aftreden vanwege betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude in Limburg.

Met de aanstelling van Van Boxtel wil NS een begin maken met het ‘herstel van rust en vertrouwen’. Het ministerie van Financiën (de enige aandeelhouder van NS), de Raad van Commissarissen, de ondernemingsraad en waarnemend directeur Engelhardt Robbe laten in een persbericht weten ‘verheugd’  te zijn over de komst van Van Boxtel.

Raad van Bestuur

Samen met financiële man Engelhardt Robbe, die sinds het vertrek van Huges waarnemend CEO was, maakt Van Boxtel vanaf augustus deel uit van de tweekoppige Raad van Bestuur. Van Boxtel ziet af van een variabele beloning bij goed presteren van NS.

Van Boxtel was eerder voorzitter van de Raad van Bestuur bij zorgverzekeraar Menzis. Ook zat hij voor D66 in de Tweede Kamer en maakte hij als minister zonder portefeuille deel uit van het Tweede kabinet-Kok. Daar was hij verantwoordelijk voor grotesteden- en integratiebeleid. De afgelopen vier jaar leidde hij de fractie van D66 in de Eerste Kamer.

Invulling

De aanstelling van de nieuwe directeur is voor één jaar. Begin 2016 bekijkt de Raad van Commissarissen naar de definitieve invulling van de CEO-positie.

De positie van president-directeur bij NS kwam vorige maand vrij doordat Timo Huges, die sinds oktober 2013 aan het roer stond, zijn bestuursfunctie neerlegde. Hij zou een mailtje over Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Abellio, die elkaars concurrenten waren in de Limburgse aanbestedingsprocedure. Dat is verboden. Volgens Huges zelf heeft hij overigens officieel geen ontslag aangezegd gekregen.

Lees ook:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.