Annemarie Zuidberg, directeur Qbuzz en Abellio

Annemarie Zuidberg gaat EBS adviseren over tenders

De voormalige bestuurder van Qbuzz, Annemarie Zuidberg, mag vanaf deze maand als externe adviseur aan de slag bij vervoerder EBS. Ze gaat de vervoerder adviseren over tenders. Zuidberg is in januari van start gegaan als zelfstandig adviseur en zo in contact gekomen met de vervoerder. 

Annemarie Zuidberg-Tabak is door EBS ingehuurd vanwege haar uitgebreide kennis over aanbestedingen in Nederland. Volgens EBS-directeur Wim Kurver kan EBS die kennis goed gebruiken en hij ziet dan ook uit naar een goede samenwerking. Voordat ze ingehuurd werd, heeft Kurver goed gecontroleerd dat er niet langer sprake is van een concurrentie- of relatiebeding en dat ze geen ander dienstverband heeft bij een werkgever. Zuidberg moest haar positie als bestuurder bij Qbuzz na enkele maanden neerleggen vanwege onregelmatigheden bij de aanbesteding van de OV-concessie Limburg.

Voormalig directeur Qbuzz

Zuidberg werd in februari 2015 algemeen directeur bij Qbuzz/Abellio, totdat ze op non-actief werd gesteld vanwege de aanbestedingsfraude. Het bleek dat Abellio gevoelige informatie had ontvangen van een voormalig bestuurder van Veolia en die informatie had gebruikt om de OV-concessie in Limburg te winnen. Hoewel Abellio de concessie dus in eerste instantie wist te winnen, werd die later aan Arriva gegund. De bestuurders van Qbuzz en Abellio werden op non-actief gesteld, de algemeen directeur van NS moest vertrekken en het arbeidscontract met de oud-bestuurder van Veolia werd ontbonden.

EBS zegt regelmatig externe experts in te huren, om als bedrijf te kunnen groeien in Nederland. Daarbij zoekt de vervoerder naar de experts met de meeste kennis en ervaring. Kurver: “Wij hebben niet alle kennis zelf in huis en we willen bij elke tender weer gebruikmaken van alle relevante kennis die er voorhanden is in de markt. Annemarie heeft veel ervaring met aanbestedingen in het openbaar vervoer. Inhoudelijk weet zij als geen ander de vraag van de opdrachtgever en de behoefte van de klant te vertalen in een concrete aanbieding.”

Schikkingen

Vorige week bleek dat de NS schikkingen heeft getroffen met de voormalige bestuurders van Qbuzz en Abellio, die hun functie moesten neerleggen vanwege de onregelmatigheden in Limburg. Dit zijn naast Zuidberg zelf, ook Jeff Hoogesteger en René de Beer. De oud-topman van NS, Timo Huges, kreeg na zijn aftreden al een vergoeding mee van 175.000 euro. Het is niet bekend welke bedragen de andere bestuurders ontvangen hebben.

Lees ook: NS treft schikking met betrokkenen bij aanbestedingsfraude

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.