Arriva-trein, Apeldoorn, regio Achterhoek Rivierenland

Arriva: verslagenheid om omgekomen machinist groot

Medewerkers van Arriva en van andere vervoerders zijn geschokt door het overlijden van de machinist van Arriva na een botsing tussen een trein en een hoogwerker in Dalfsen dinsdagochtend. Volgens de vervoerder is de verslagenheid om de omgekomen machinist erg groot. De zorg van Arriva gaat uit naar de opvang van de naaste collega’s van de machinist op de Vechtdallijnen en naar andere collega’s die geschokt zijn op het dodelijke ongeval.

Arriva zegt heel veel medeleven te ontvangen, bijvoorbeeld via social media. Ook worden er bloemen op het spoor gelegd. De vervoerder belooft dat deze steunbetuigingen aan de nabestaanden worden overhandigd. Staatssecretaris Dijksma heeft ook al haar medeleven betuigd. “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en de familie en naasten van de gewonden”, zei Dijksma. “Ik wens hen veel sterkte toe.” Naast de machinist vielen ook twee gewonden die naar het ziekenhuis moesten worden gebracht, waaronder een andere medewerker van Arriva.

Berging trein

De trein wordt momenteel geborgen. Arriva verwacht dat de trein hierna naar de werkplaats van de vervoerder in Meppel wordt gebracht. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt nog en zolang dit onderzoek niet is afgerond, wil Arriva niets kwijt over mogelijke oorzaken en de verloop van het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), ProRail en Arriva.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de camera die in de cabine van de Arriva-trein aanwezig was. Staatssecretaris Dijksma hoopt dat de beelden uit deze camera behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoek naar de toedracht. Tevens wordt de Automatische ritregistratie (ARR) onderzocht en aan de hand daarvan moet er duidelijkheid komen over de snelheid van de trein op het moment van de aanrijding. Verder worden ook de betrokkenen gehoord, zoals de passagiers en de bestuurder van de hoogwerker. De laatste wordt momenteel door de politie gehoord en zal daarna nog ondervraagd worden door de ILT en de OvV.

Dienstregeling

Naar verwachting duurt het wel enkele dagen voordat het spoor weer is hersteld en er weer treinen kunnen rijden op het traject tussen Zwolle en Ommen. In de tussentijd zet Arriva snel- en stopbussen in om de reizigers naar de plaats van bestemming te brengen. Tussen Emmen en Ommen rijden gewoon treinen, maar daarna worden er bussen ingezet. Deze bussen rijden twee keer per uur. De spitstreinen die op dit traject rijden, komen te vervallen. Arriva waarschuwt reizigers rekening te houden met ongeveer 30 minuten extra reistijd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.