ns, trein (credit: NS)

Persoonlijke boete dreigt voor NS-bestuurders die betrokken waren bij fraude

ns, trein (credit: NS)

Er kan een hoge boete in het verschiet liggen voor het bedrijf NS én voor de NS-bestuurders die betrokken waren bij de aanbestedingsfraude in Limburg. Als juridisch besloten wordt dat deze bestuurders inderdaad schuldig zijn, kunnen de betrokken bestuurders namelijk persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dit zegt Chris Fonteijn, de directeur van de Autoriteit Consument & Markt, die onderzoek heeft gedaan naar de rol van de NS bij de onregelmatigheden in Limburg.

De autoriteit heeft recentelijk het onderzoek naar die gebeurtenis afgerond en dit onderzoek aan NS gestuurd om hen de kans te geven hierop te reageren. Hierna is het aan het bestuur van ACM om te besluiten of zij een boete krijgen en hoe hoog die is. Dit zal overigens nog wel een paar maanden duren.

Persoonlijke aansprakelijkheid

ACM overweegt sterk om ook de betrokkenen in de NS-top persoonlijk aansprakelijk te stellen voor hun betrokkenheid bij deze fraude. “Als de leidinggevenden heel nadrukkelijk geweten hebben dat dit fout was en dat ze dit risico hebben genomen – niet uit slordigheid maar echt wetende dat het mis was – kijken we heel nadrukkelijk of we die mensen ook persoonlijk aansprakelijk kunnen houden.”

De hoogte van die boete kan in de tonnen lopen. “We hebben de macht om feitelijk verantwoordelijken aansprakelijk te houden”, aldus Fonteijn. Hij maakt zelf de kanttekening dat directeuren hiertegen vaak wel verzekerd zijn, maar is ook van mening dat het voor deze personen vaak wel een heel heftig evenement is om door een organisatie als de ACM persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden.

Boete

Wanneer de NS-leiding persoonlijk een boete krijgt opgelegd, betekent dit niet dat NS als bedrijf wordt uitgesloten van een boete. Het kan zo zijn dat beide partijen een boete krijgen. Die boete dient als een tik op de vingers voor het bedrijf en als signaal om nooit meer zoiets te doen. Voordat ACM over kan gaan tot een dergelijke boete, is het echter wel nodig dat zonder twijfel wordt beslist dat deze personen schuldig zijn aan het misdrijf.

De vraag blijft nog hoe hoog de boete wordt voor NS als onderneming. Dit is een deel van de omzet en die kan dus in beginsel heel hoog zijn. Fonteijn benadrukt dat ACM allerlei leidraden gebruikt om die hoogte van die boete vast te stellen. “Het is de vraag: hoe veel zin heeft het om een gigantische boete te geven aan NS dat in handen is van de overheid? Dat soort vragen stellen wij ons en dat is ontzettend moeilijk. Het heeft ook geen zin om als een idioot krankzinnige boetes op te leggen. Dat is een dilemma.”

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Persoonlijke boete dreigt voor NS-bestuurders die betrokken waren bij fraude”

Antoine Berben|30.08.16|13:00

Dit lijkt mij persoonlijk niet meer dan normaal ofschoon deze heren wat mij betreft ook recht hebben op een strafrechtelijk onderzoek vanuit het OM.

kees boer|30.08.16|15:18

In het dagelijkse bedrijfsleven worden frauderende directeuren,bestuurders ook strafrechterlijk vervolgd.

Lars Vervoort|01.09.16|15:15

Moet u deze zin eens op u in laten werken: …….. “Het is de vraag: hoeveel zin heeft het om een gigantische boete te geven aan NS dat in handen is van de overheid?”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Persoonlijke boete dreigt voor NS-bestuurders die betrokken waren bij fraude | OVPro.nl
ns, trein (credit: NS)

Persoonlijke boete dreigt voor NS-bestuurders die betrokken waren bij fraude

Er kan een hoge boete in het verschiet liggen voor het bedrijf NS én voor de NS-bestuurders die betrokken waren bij de aanbestedingsfraude in Limburg. Als juridisch besloten wordt dat deze bestuurders inderdaad schuldig zijn, kunnen de betrokken bestuurders namelijk persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dit zegt Chris Fonteijn, de directeur van de Autoriteit Consument & Markt, die onderzoek heeft gedaan naar de rol van de NS bij de onregelmatigheden in Limburg.

De autoriteit heeft recentelijk het onderzoek naar die gebeurtenis afgerond en dit onderzoek aan NS gestuurd om hen de kans te geven hierop te reageren. Hierna is het aan het bestuur van ACM om te besluiten of zij een boete krijgen en hoe hoog die is. Dit zal overigens nog wel een paar maanden duren.

Persoonlijke aansprakelijkheid

ACM overweegt sterk om ook de betrokkenen in de NS-top persoonlijk aansprakelijk te stellen voor hun betrokkenheid bij deze fraude. “Als de leidinggevenden heel nadrukkelijk geweten hebben dat dit fout was en dat ze dit risico hebben genomen – niet uit slordigheid maar echt wetende dat het mis was – kijken we heel nadrukkelijk of we die mensen ook persoonlijk aansprakelijk kunnen houden.”

De hoogte van die boete kan in de tonnen lopen. “We hebben de macht om feitelijk verantwoordelijken aansprakelijk te houden”, aldus Fonteijn. Hij maakt zelf de kanttekening dat directeuren hiertegen vaak wel verzekerd zijn, maar is ook van mening dat het voor deze personen vaak wel een heel heftig evenement is om door een organisatie als de ACM persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden.

Boete

Wanneer de NS-leiding persoonlijk een boete krijgt opgelegd, betekent dit niet dat NS als bedrijf wordt uitgesloten van een boete. Het kan zo zijn dat beide partijen een boete krijgen. Die boete dient als een tik op de vingers voor het bedrijf en als signaal om nooit meer zoiets te doen. Voordat ACM over kan gaan tot een dergelijke boete, is het echter wel nodig dat zonder twijfel wordt beslist dat deze personen schuldig zijn aan het misdrijf.

De vraag blijft nog hoe hoog de boete wordt voor NS als onderneming. Dit is een deel van de omzet en die kan dus in beginsel heel hoog zijn. Fonteijn benadrukt dat ACM allerlei leidraden gebruikt om die hoogte van die boete vast te stellen. “Het is de vraag: hoe veel zin heeft het om een gigantische boete te geven aan NS dat in handen is van de overheid? Dat soort vragen stellen wij ons en dat is ontzettend moeilijk. Het heeft ook geen zin om als een idioot krankzinnige boetes op te leggen. Dat is een dilemma.”

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Persoonlijke boete dreigt voor NS-bestuurders die betrokken waren bij fraude”

Antoine Berben|30.08.16|13:00

Dit lijkt mij persoonlijk niet meer dan normaal ofschoon deze heren wat mij betreft ook recht hebben op een strafrechtelijk onderzoek vanuit het OM.

kees boer|30.08.16|15:18

In het dagelijkse bedrijfsleven worden frauderende directeuren,bestuurders ook strafrechterlijk vervolgd.

Lars Vervoort|01.09.16|15:15

Moet u deze zin eens op u in laten werken: …….. “Het is de vraag: hoeveel zin heeft het om een gigantische boete te geven aan NS dat in handen is van de overheid?”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.