Sprinter en intercity NS

Tjalling Smit nieuwe directeur Commercie en Ontwikkeling NS

Tjalling Smit wordt per 1 april 2017 de nieuwe directeur Commercie en Ontwikkeling bij NS. Hij is benoemd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, op voordracht van de Raad van Commissarissen van NS. Smit vervangt Maurice Unck die sinds de vorming van de nieuwe Raad van Bestuur deze functie heeft waargenomen. Unck zal NS in de eerste helft van 2017 gaan verlaten.

Directeur Commercie & Ontwikkeling

De directeur Commercie & Ontwikkeling bij NS is verantwoordelijk voor de ontwikkeling-, verkoop- en marketingactiviteiten. Met andere woorden is Smit verantwoordelijk voor de omzet en het rendement van NS op het hoofdrailnet in Nederland. De Raad van Commissarissen is tevreden over de benoeming. “Voor deze commerciële functie is kennis en ervaring in klantgerichte organisaties en commerciële dienstverlening essentieel”, aldus Gerard van de Aast, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Momenteel is Smit nog werkzaam bij Air France-KLM als senior vice president digital. Hij is hier verantwoordelijk voor de online verkopen en digitale diensten van Air France-KLM, waaronder de social media service. Hiervoor was hij mede vice president marketing&e-commerce bij Transavia. Van de Aast: “De heer Smit heeft bij Air France KLM, waar hij sinds 2001 werkzaam is, uitgebreide ervaring opgedaan in diverse commerciële functies. Ook de inzet van digitale toepassingen is een belangrijk aspect van zijn taken en verantwoordelijkheden.”

Raad van Bestuur compleet

Vorig jaar besloot NS een nieuw besturingsmodel te gaan gebruiken, met een Raad van Bestuur van vijf directeuren in plaats van de huidige Executive Committee met acht directeuren. Die nieuwe Raad van Bestuur is nu compleet en bestaat uit president-directeur Roger van Boxtel, directeur Financiën Bert Groenewegen, Marjan Rintel als directeur Operatie, Susi Zijderveld als directeur Risicobeheersing en nu dus Tjalling Smit.

Net als de andere leden van de Raad van Bestuur krijgt Smit een vast jaarsalaris dat past binnen het beloningsbeleid. Hij ziet verder – net als alle andere leden van de RvB – af van de variabele component in zijn beloning.

Tjalling Smit, directeur NS

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.