Intercity, trein, NS

Bijna zes ton voor ontslagen managers bij NS

NS heeft in 2016 een bedrag van 565.956 euro uitbetaald aan twee ontslagen managers op sleutelposities bij het spoorbedrijf. Dit blijkt uit het jaarverslag van NS over 2016 dat dinsdag werd gepresenteerd. Het gaat hier om managers die door middel van een zogenaamde vaststellingsovereenkomst bij NS zijn vertrokken.

Bij zo’n overeenkomst hebben de managers recht op een beëindigingsvergoeding. In dit bedrag zijn de juridische kosten niet meegenomen. Om wie het gaat en wat hun positie was binnen NS, is niet bekend. Wel is zeker dat zij niet in de Raad van Bestuur zaten.

Vergoeding Timo Huges

Dit bedrag is fors hoger dan in 2015, toen er ‘slechts’ 249.804 werd uitgekeerd aan de beëindigingsvergoeding, zoals NS die in het jaarverslag heeft genoemd. Daarvan was 175.583 euro voor de voormalige NS-directeur Timo Huges, die zijn functie moest neerleggen nadat de onregelmatigheden bij de aanbesteding in Limburg aan het licht kwamen. Dit leidde destijds tot ophef.

Al verschillende politici hebben hun verbazing geuit over de vergoeding die deze twee managers hebben ontvangen. Ze willen onder meer weten of minister Jeroen Dijsselbloem wist van deze beloning. Eerder stelde de minister van Financiën namelijk dat Timo Huges geen beloning zou krijgen, maar daarop moest hij later terugkomen. Ook zei hij niets te kunnen doen aan de schadevergoeding van 250.000 euro die NS uitbetaalde aan een van de betrokkenen bij de aanbestedingsfraude.

“In Nederland is precies geregeld wanneer je iemand per direct en zonder ontslagvergoeding mag ontslaan”, verklaarde hij het destijds tegen de Tweede Kamer. Schikkingen waren niet te voorkomen. De nieuwe leden van de Raad van Bestuur van NS hebben, na de gebeurtenissen in Limburg, overigens allemaal afgezien van de variabele component in beloning. Aan de commissarissen heeft NS in 2016 nog 173.716 euro uitgekeerd.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Bijna zes ton voor ontslagen managers bij NS”

Albert Fransen|01.03.17|08:14

Vestzak-broekzak-bedrijfspolitiek. Als “gewone mensen” iets uitvreten, worden ze zonder blikken of blozen de keien op geschopt. Daarna is er ook geen UWV uitkering van max 70% van hun salaris.Maar deze “rakkertjes” zonder geweten hebben zichzelf dan al voldoende pecunia toegeëigend. De minister houdt ze een hand boven het hoofd. TRIESTE ZAAK

kees boer|18.04.17|15:57

Ik ben het volledig met Albert Fransen eens

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.