Rechtbank, rechter

Advocaat van NS-topman Huges: strafeis krankzinnig

Rechtbank, rechter

De advocaat van voormalig NS-topman Timo Huges noemt de eis van een jaar cel voor Huges’ betrokkenheid bij de vermeende aanbestedingsfraude in Limburg ‘surrealistisch’ en ‘krankzinnig’. Hij pleitte woensdag voor vrijspraak op alle aanklachten. Ook beschuldigde hij het Openbaar Ministerie van een ‘krampachtig streven om Huges bij de zaak te betrekken’.

Het OM heeft deze zware straf geëist omdat Huges feitelijk leiding heeft gegeven aan de onregelmatigheden tijdens de OV-aanbesteding. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij hebben geweten dat er een werknemer met concurrentiebeding zou worden aangetrokken en dat deze werknemer dit beding wellicht zou gaan schenden. Echter, deze twee zaken zijn beide niet strafbaar, zo bepleitte de advocaat van de voormalige NS-directeur.

Non-concurrentiebeding

Het OM vindt dat Huges voldoende wist van de onregelmatigheden bij de aanbesteding en dus had moeten ingrijpen. Maar de advocaten van de voormalige president-directeur probeerden de rechters ervan te overtuigen dat Huges helemaal geen vermoeden had dat er zich eventueel verboden zaken afspeelden. Het is namelijk niet ongewoon dat een concurrentiebeding wordt geschonden.

Daarom is het niet vreemd dat hij niet heeft ingegrepen. “De kennis die Huges door het OM wordt toegedicht, hoefde hem in geen enkel opzicht te alarmeren”, meende de jurist, die zich hardop afvroeg of het OM zich wel verdiept heeft in het non-concurrentiebeding. Een opmerking van Huges om verstandig om te gaan met het concurrentiebeding, suggereert naar zeggen van de advocaat ook geenszins dat hij verboden activiteiten zou stimuleren. “Volgens het OM was er geen mogelijkheid om netjes om te gaan met een non-concurrentiebeding, maar dat is niet zo.”

Topman NS

Tegelijkertijd benadrukten zijn advocaten dat de verboden gedragingen niet plaatsvonden binnen NS, maar bij de dochterbedrijven Abellio en Qbuzz. Om Huges te kunnen beschuldigen van medeplichtigheid moet bewezen worden dat hij bewust een bijdrage heeft geleverd aan het delict. Alleen de overweging dat Huges de hoogste directeur van NS was, is volgens de advocaat niet voldoende. “Je kunt niet alle gebeurtenissen bij een dochterbedrijf toerekenen aan de top; dan ga je elke grens overschrijden.”

Huges hoorde dinsdag een jaar cel tegen hem geëist worden door het Openbaar Ministerie, de hoogste strafeis van alle zeven verdachten. Hij wordt beschuldigd van omkoping, valsheid in geschrifte en de schending van bedrijfsgeheimen. Ook tegen de voormalige topmannen van Abellio en Veolia zijn celstraffen geëist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.