Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM

Chris Fonteijn vertrekt als bestuursvoorzitter ACM

Chris Fonteijn vertrekt op 1 mei als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat heeft hij maandag bekendgemaakt op de nieuwjaarsbijeenkomst van de ACM. De marktautoriteit ziet er op toe dat spoorvervoerders eerlijk met elkaar kunnen concurreren op basis van de Spoorwegwet en de Wet Personenvervoer 2000.

“Deze beslissing gaat me enorm aan het hart. Ik wil mezelf dwingen om een nieuwe uitdaging te vinden en dat lukt het beste buiten de ACM”, zei hij in zijn toespraak.

Fonteijn startte zijn carrière in de advocatuur. In 2005 werd hij benoemd als Collegevoorzitter van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). In 2011 volgde het voorzitterschap van het Europese samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders BEREC en de Nederlandse Mededingingsautoriteit wat later werd omgevormd tot de Autoriteit Consument en Markt. Fonteijn is momenteel ook vicevoorzitter van de International Competition Network (ICN), het mondiale samenwerkingsverband van mededingingstoezichthouders.

Afscheid

Ten tijde van Fonteijn’s vertrek viert ACM zijn eerste lustrum. “Dat is een mooi moment om afscheid te nemen”, zei hij in zijn toespraak. “De ACM is een succes. Het is een onafhankelijke, open organisatie met zeer professionele medewerkers. Ik heb daar alles in gelegd wat ik heb. Ik ben er trots op.”

Volgens bestuursleden Henk Don en Cateautje Hijmans van den Bergh heeft ACM veel te danken aan Fonteijn. “Als eerste voorzitter van de ACM heeft Chris een ACM-brede strategie ontwikkeld: kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten en probleemoplossend toezicht. Daarmee heeft hij de fusie van drie toezichthouders tot een succes gemaakt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.