Commissaris en gedeputeerde in Utrecht ( foto: provincie Utrecht)

Dennis Straat nieuwe gedeputeerde van mobiliteit in Utrecht

Dennis Straat volgt Jacqueline Verbeek-Nijhof op als gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Utrecht. Hij is maandag tijdens de vergadering van de Provinciale Staten beëdigd in die functie. Hij wordt onder andere verantwoordelijk voor de Uithoflijn. Zijn voorganger trad af nadat er forse problemen met de aanleg van deze lijn aan het licht kwamen. 

Straat is aangedragen door de VVD-Statenfractie, hoewel hij op dit moment niet woonachtig is in de provincie Utrecht. Eigenlijk dient een gedeputeerde altijd woonachtig te zijn in de provincie waar hij de functie uitoefent. De Statenfractie heeft echter gevraagd om de nieuwe gedeputeerde een ontheffing te verlenen voor het vereiste ingezetenschap tot aan 18 maart 2019.

Wethouder

Straat was wethouder in de gemeente Zaanstad, waar hij verantwoordelijk was voor de portefeuilles ruimtelijke ordening, economie en werk & inkomen. Hij woont op dit moment ook nog in Zaanstad. Deze week maakt de nieuwe gedeputeerde kennis met bestuurders van alle Utrechtse gemeenten. “Ik wil in korte gesprekken met wethouders uit de eerste hand horen wat er zoal in gemeenten leeft, zodat we de komende tijd goed samenwerken.”

Hij zegt het bovendien een uitdaging te vinden om aan de slag te gaan met het Uithoflijndossier. Deze tramlijn wordt tientallen miljoenen euro’s duurder en gaat circa 1,5 jaar later rijden. Straat: “Ik ben niet een type dat op de winkel past. Ik hou ervan om met stevige dossiers aan de slag te gaan.”

Onderzoek

Maandag vond nog een debat plaats over het Uithof-debacle. De verschillende fracties uiten tijdens een spoeddebat hun frustraties dat er steeds weer nieuwe informatie aan het licht kwam. “Het project rammelt aan alle kanten”, stelde Kees van Kranenburg van de CristenUnie. De verschillende fracties vroegen om een onafhankelijk onderzoek naar de problemen. Dit zou uitgevoerd moeten worden door de Rekenkamer en de resultaten daarvan moeten nog voor de zomer gedeeld worden.

Gedeputeerde Pim van den Berg erkende dat de informatievoorziening over dit project niet goed is gegaan en duidelijker en preciezer had moeten plaatsvinden. Begin april verwacht de gedeputeerde het verbeterrapport naar aanleiding van de eerder gemaakte audit  aan alle partijen te kunnen toesturen. Ook beloofde hij Provinciale Staten vaker te informeren over het project.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.