Rob Jetten verkozen tot nieuwe fractievoorzitter D66

De woordvoerder Spoor van D66, Rob Jetten, volgt Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Jetten werkte eerder ook al voor infrabeheer ProRail. Pechtold kondigde dit weekend zijn vertrek aan, nadat hij twaalf jaar lang politiek leider van D66 is geweest.

Jetten sprak zich een jaar terug tijdens een bijeenkomst van Railforum nog uit tegen te veel inmenging van de landelijke politiek in de OV-sector en benadrukte hier dat de landelijke overheid zich niet bezig moest houden met discussies die prima in de sector zelf gevoerd konden worden. De grootste uitdaging voor de Tweede Kamer op dit gebied was de beschikbare capaciteit in de Nederlandse mobiliteit, zei hij destijds.

Schonere wereld

Hij was eerder ook woordvoerder namens D66 op de gebieden energie en klimaat. “Ik wil me inzetten voor een schonere wereld waarin mensen zichzelf kunnen ontwikkelen”, aldus de 31-jarige Jetten bij zijn benoeming. Ook onderwijs noemde hij als speerpunt. “We hebben als fractie een heel goed gesprek gehad over waar we staan als fractie en waar we komende jaren naar toe willen.”

De fractie heeft Jetten unaniem gekozen. De andere kandidaten waren defensiewoordvoerder Salima Belhaj en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen. De keuze voor het partijleiderschap is volgens Jetten nog totaal niet aan de orde, al sluit de nieuwe fractievoorzitter niet uit dat hij ook voor het partijleiderschap gaat. Als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen, kiezen de partijleden een nieuwe lijsttrekker.

CV

Jetten zit sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer, nadat hij eerder gemeenteraadslid was in Nijmegen en voorzitter van de jongerenorganisatie van D66. Van augustus 2013 tot december 2014 was hij adviseur bij ProRail en tot 2017 was bij regiomanager Bouwmanagement bij de infrabeheerder. Volgens Pechtold heeft Jetten laten zien dat hij zijn mannetje staat en dat hij moeilijke dossiers aankan.

Lees ook:

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.