Abellio, trein, reiziger

Kritiek op duurder OV in Groot-Brittannië ondanks chaos

Nederland is niet het enige land waar de OV-tarieven in 2019 fors duurder zijn geworden. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen voor het treinvervoer met ruim 3 procent in vergelijking met 2018. Dit levert veel kritiek op van reizigersorganisaties en van politici, met name omdat de dienstverlening op het Britse spoor zich in de afgelopen maanden kenmerkte door slechte prestaties. 

Vertragingen, uitval en overvolle voertuigen waren eerder regel dan uitzondering, meent belangenorganisatie Campaign for Better Transport. Al eerder vroeg die organisatie aan de Britse overheid om van de geplande prijsverhoging af te zien, maar dit pleidooi heeft geen effect gehad.

Geen verbeteringen

De belangenorganisatie vindt de prijsverhoging een schande, omdat het treinvervoer vorig jaar ook al duurder is geworden. In ruil daarvoor werden verbeteringen in de dienstregeling en meer comfort beloofd. Maar die belofte is volgens Campaign for Better Transport niet waargemaakt. “Aan treinreizigers is in 2018 zeer slechte dienstverlening verleend en de verhoging van de tarieven met ruim 3 procent draagt alleen maar bij aan de ellende”, aldus Darren Shirley van Campaign for Better Transport.

“De beslissing van de overheid om de prijzen te verhogen ondanks de slechte service op het spoor, toont dat geen rekening wordt gehouden met passagiers en treinreizigers zullen zich hierdoor gaan afvragen waar ze eigenlijk voor betalen”, waarschuwt Shirley. Hij benadrukt dat juist nu, tijdens een herziening van de Britse spoorwegen, prioriteit moet worden gegeven aan de behoeftes van passagiers.

Berekening tarieven

Daarbij hoort volgens hem ook een hervorming van het tarievenhuis en de manier waarop de hoogte van de tarieven wordt bepaald. Campaigne for Better Transport wil namelijk al een tijdje dat de overheid de Consumer Price Index (CPI) gebruikt om de tarieven te bepalen. Daarmee zouden de prijzen 2,5 procent stijgen. De overheid blijft echter de inflatie bepalen aan de hand van de Retail Price Index (RPI), terwijl dit al jaren niet meer gezien wordt als een accuraat middel om de inflatie te berekenen.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Kritiek op duurder OV in Groot-Brittannië ondanks chaos”

Pat Rick|03.01.19|14:27

Victoriaanse tijden zijn blijkbaar weer aangebroken, nog voor de Brexit: om te concurreren is er vrijbaan voor bedrijven want de “UK is open for business”, en wil vrijhandelsverdragen afsluiten met China en India. Maar dit zal de arbeidsvoorwaarden zullen onder druk zetten, consumenten bescherming teniet doen en voorzieningen wegvallen. Dus de gewone burger betaalt de rekening, terwijl een handje vol mensen schatrijk worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kritiek op duurder OV in Groot-Brittannië ondanks chaos | OVPro.nl
Abellio, trein, reiziger

Kritiek op duurder OV in Groot-Brittannië ondanks chaos

Nederland is niet het enige land waar de OV-tarieven in 2019 fors duurder zijn geworden. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen voor het treinvervoer met ruim 3 procent in vergelijking met 2018. Dit levert veel kritiek op van reizigersorganisaties en van politici, met name omdat de dienstverlening op het Britse spoor zich in de afgelopen maanden kenmerkte door slechte prestaties. 

Vertragingen, uitval en overvolle voertuigen waren eerder regel dan uitzondering, meent belangenorganisatie Campaign for Better Transport. Al eerder vroeg die organisatie aan de Britse overheid om van de geplande prijsverhoging af te zien, maar dit pleidooi heeft geen effect gehad.

Geen verbeteringen

De belangenorganisatie vindt de prijsverhoging een schande, omdat het treinvervoer vorig jaar ook al duurder is geworden. In ruil daarvoor werden verbeteringen in de dienstregeling en meer comfort beloofd. Maar die belofte is volgens Campaign for Better Transport niet waargemaakt. “Aan treinreizigers is in 2018 zeer slechte dienstverlening verleend en de verhoging van de tarieven met ruim 3 procent draagt alleen maar bij aan de ellende”, aldus Darren Shirley van Campaign for Better Transport.

“De beslissing van de overheid om de prijzen te verhogen ondanks de slechte service op het spoor, toont dat geen rekening wordt gehouden met passagiers en treinreizigers zullen zich hierdoor gaan afvragen waar ze eigenlijk voor betalen”, waarschuwt Shirley. Hij benadrukt dat juist nu, tijdens een herziening van de Britse spoorwegen, prioriteit moet worden gegeven aan de behoeftes van passagiers.

Berekening tarieven

Daarbij hoort volgens hem ook een hervorming van het tarievenhuis en de manier waarop de hoogte van de tarieven wordt bepaald. Campaigne for Better Transport wil namelijk al een tijdje dat de overheid de Consumer Price Index (CPI) gebruikt om de tarieven te bepalen. Daarmee zouden de prijzen 2,5 procent stijgen. De overheid blijft echter de inflatie bepalen aan de hand van de Retail Price Index (RPI), terwijl dit al jaren niet meer gezien wordt als een accuraat middel om de inflatie te berekenen.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Kritiek op duurder OV in Groot-Brittannië ondanks chaos”

Pat Rick|03.01.19|14:27

Victoriaanse tijden zijn blijkbaar weer aangebroken, nog voor de Brexit: om te concurreren is er vrijbaan voor bedrijven want de “UK is open for business”, en wil vrijhandelsverdragen afsluiten met China en India. Maar dit zal de arbeidsvoorwaarden zullen onder druk zetten, consumenten bescherming teniet doen en voorzieningen wegvallen. Dus de gewone burger betaalt de rekening, terwijl een handje vol mensen schatrijk worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.