Staatssecretaris Stientje van Veldhoven op RailTech

Staatssecretaris: 2 miljoen extra reizigers in grensoverschrijdende trein in 2025

Beeld © JoniIsraeli.com

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de ambitie dat er in 2025 nog eens twee miljoen extra reizigers per jaar gebruikmaken van internationale treinen. Dat zei ze woensdagochtend op RailTech Europe. Ze sprak daar over het belang van grensoverschrijdend treinvervoer, voorafgaand aan een debat over dit onderwerp.

“Het is mijn missie om internationaal treinreizen onder de aandacht te brengen”, aldus de ambtsvrouw. “Goede spoorverbindingen worden steeds belangrijker.” Dit is onder andere van vitaal belang voor het bereiken van klimaatdoelen. De trein is namelijk nog steeds een van de meest milieuvriendelijke manieren van transport, zowel voor mensen als voor goederen.

Internationaal treinen

Van Veldhoven zei zelf positieve ervaringen te hebben met grensoverschrijdende treinen. Ze had fijne herinneringen aan slaaptreinen en zei ook nu nog af en toe de trein te pakken naar buitenlandse bestemmingen. “Het reizen van stadscentrum tot stadscentrum heeft een zeer grote toegevoegde waarde”, sprak ze de bezoekers van de spoorvakbeurs toe.

De staatssecretaris liet weten twee ambities te hebben op dit gebied. Ten eerste wil ze twee stabiele grensoverschrijdende hogesnelheidslijnen: één naar het zuiden en één naar het oosten. Verder zet ze in op goede verbindingen tussen steden aan beide kanten van de grens, zodat er een effectief internationaal Europees treinennetwerk ontstaat. “Internationaal treinen gaat over het reizen over grenzen heen en misschien zelfs vergeten dat die grenzen bestaan.”

Uitdagingen

Ze benadrukte echter ook dat het verbeteren van die verbindingen tijd kost en dat er ook nog enkele uitdagingen zijn die moeten worden aangepakt. Ten eerste krijgen binnenlandse dienstregelingen vrijwel altijd prioriteit, waardoor het inplannen van een internationale trein lastig kan zijn. Ten tweede is er nog een wereld te winnen in het boeken van een internationale trein. “Dit zijn zaken die aangepakt moeten worden om van de trein een aantrekkelijkere optie te maken.”

Van Veldhoven sprak daarom haar waardering uit voor de aandacht voor dit thema op RailTech Europe. “We kunnen deze doelen alleen bereiken als alle partners samenwerken. Erg goed dat spoorexperts nu de handen ineen slaan om van de internationale trein een goed alternatief te maken voor wegverkeer of het vliegtuig.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Staatssecretaris: 2 miljoen extra reizigers in grensoverschrijdende trein in 2025”

kees boer|04.04.19|17:42

Prima dit initiatief maar dan moet ook eens het grensoverschrijdend tarief een keer juist worden berekend op basis van de betreffende spoorexploitant zoals Roosendaal- Essen Belgisch en dat men ook in Bad Bentheim en Gronau in- en uit kan checken

kees boer|04.04.19|23:22

Laatste bericht: Volgens omroep Limburg lijkt een intercity Amsterdam- Aken in de maak ; een definitieve beslissing is tegen de zomer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.