OV blijft populair onder VVD-gedeputeerden

Bussen op Jaarbeursplein in Utrecht
Bron: inge

Met de formatie van een provinciebestuur in Zuid-Holland is nu voor alle provincies bekend welke gedeputeerde de komende vier jaar verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. In zes provincies blijven bekende gezichten op die positie zitten, maar er komen ook enkele nieuwe gezichten bij. Een voorstelrondje.

In vijf provincies mogen de ‘blijvers’ nog eens vier jaar lang hun visie op het openbaar vervoer geven. Het gaat dan om Floor Vermeulen (VVD) in de provincie Zuid-Holland, Fleur Gräper-Van Koolwijk (D66) in Groningen, Bert Boerman (CU) in Overijssel, Harry van der Maas (SGP) in Zeeland en Christophe van der Maat (VVD) in Noord-Brabant.

Onder de nieuwkomers zitten nog eens twee VVD’ers. Daarmee komen de meeste gedeputeerde van deze partij. Toch is dat wel minder dan vier jaar geleden – op dat moment waren nog zes gedeputeerden lid van de VVD. Daarnaast zijn er twee gedeputeerden lid van de ChristenUnie, twee PvdA’ers en twee zijn voorgedragen door GroenLinks. Drie van de twaalf gedeputeerden zijn vrouw.

Utrecht

Vooral in het midden van het land zien we veel nieuwe gezichten. In Utrecht neemt Arne Schaddelee het stokje over van Dennis Straat, die relatief kort gedeputeerde van het OV was. Hij volgde namelijk Jacqueline Verbeek-Nijhof op, nadat zij door de problemen rondom de Uithoflijn besloot af te treden. Schaddelee was lijsttrekker van de ChristenUnie in Utrecht.

Schaddelee: “Om fijn te wonen en werken in de provincie, is een goede bereikbaarheid belangrijk. Dat geldt voor de steden en voor de kleinere dorpen in de provincie. Een goede bereikbaarheid is ook een belangrijke voorwaarde voor de groei van het aantal inwoners en bezoekers van de provincie en voor de regionale economie. Utrecht ligt centraal in Nederland en op een knooppunt van wegen en treinverbindingen. Dat biedt kansen én vraagt om keuzes om de provincie bereikbaar en leefbaar te houden. Daar zet ik me met veel plezier de komende vier jaar voor in.”

Flevoland en Gelderland

In Flevoland valt openbaar vervoer onder het beleid van de nieuwe gedeputeerde Jan de Reus namens de VVD. De Reus was eerder fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Flevoland. In Flevoland wil de nieuwe coalitie vooral inzetten op de realisatie van snelle (rail)verbindingen tussen Flevoland en andere delen van het land en tegelijkertijd zorgdragen voor de bereikbaarheid van kleine kernen.

In Gelderland neemt Jan van der Meer de taken over van Conny Bieze, die al sinds 2011 mobiliteit en openbaar vervoer in haar portefeuille had. Bieze kreeg zelfs in 2014 een prijs voor haar activiteiten om het openbaar vervoer in Gelderland te moderniseren. Van der Meer is voorgedragen door GroenLinks en was eerder bestuurder in Nijmegen en wethouder in Eindhoven.

Noord-Nederland

Zowel in Friesland als in Drenthe zal een nieuwe gedeputeerde zijn stempel op het openbaar vervoer gaan drukken. In Friesland krijgt Avine Fokkens van de VDD de thema’s verkeer en vervoer en infrastructuur en verkeersveiligheid onder haar hoede. Johannes Kramer was eerder hier nog voor verantwoordelijk. Kramer blijft wel gedeputeerde, maar voor andere onderwerpen.

In Drenthe is PvdA’er Cees Bijl degene die over het verkeer en vervoer in de provincie gaat. Daar volgt hij Henk Brink op. Bijl was eerder wethouder van Enkhuizen en burgemeester in verschillende Drentse gemeentes. Daarnaast was hij vice-voorzitter van de PvdA-fractie in Drenthe.

Limburg en Noord-Holland

In de provincie Limburg behoort het openbaar vervoer voortaan tot de portefeuille van nieuwkomer Car­la Brug­man. Zij komt van de partij GroenLinks, al is haar benoeming omstreden. De partij zei in juni ‘geschokt’ te zijn dat Burgman gedeputeerde wordt in Limburg, omdat GL de coalitie als ‘uiterst rechts’ beschouwt. Voormalige gedeputeerde Hubert Mackus is overigens nog gewoon gedeputeerde en zal zich in een coördinerende functie bezighouden met brede mobiliteit.

De laatste plek waar een nieuwe gedeputeerde te vinden is, is in Noord-Holland. De voormalige gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) gaf al voor de verkiezingen aan aan de slag te gaan van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Ze wordt opgevolgd door Adnan Tekin, een PvdA’er. Tekin startte zijn politieke loopbaan in maart 2011 als lid van de Provinciale Staten namens de PvdA. In maart 2015 werd hij vicevoorzitter van de fractie.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.