2020-03-16 09:05:27 Den Haag ontwaakt na de avond waarop de overheid aankondigde dat scholen en horeca voorlopig gesloten blijven. BEELD ANP PHIL NIJHUIS

85 procent minder reizigers in OV tijdens ochtendspits

2020-03-16 09:05:27 Den Haag ontwaakt na de avond waarop de overheid aankondigde dat scholen en horeca voorlopig gesloten blijven. BEELD ANP PHIL NIJHUIS

Het is extreem rustig in het openbaar vervoer. Tijdens de ochtendspits van maandag waren er zo’n 85 procent minder reizigers. En afgelopen dagen daalde het totaal aantal reizigers gemiddeld al met meer dan 50 procent. Dat meldt OV-NL. De aantallen zullen nog verder afnemen nu ook scholen gesloten zijn, verwacht de branchevereniging van openbaarvervoerbedrijven.

Afgelopen dagen waren er al verschillende aanpassingen in de dienstregeling, onder andere in de spits bij NS. Welke aanpassing van de dienstregeling nodig is, hoeveel ritten er dan precies geschrapt moeten worden en per wanneer, hangt af van de actuele situatie en kan ook per bedrijf en regio verschillen. Alle bedrijven houden dit nauwlettend in de gaten. Elk bedrijf communiceert dit zelf aan de reizigers, onder andere via de eigen website.

Vakantiedienstregeling

Door het stijgend aantal ziektemeldingen onder OV-personeel, in combinatie met drastisch verminderd aantal reizigers, zullen de meeste dienstregelingen de komende periode aangepast worden.

Voor de bedrijven in het stad- en streekvervoer is ‘de algemene lijn’ dat de aanpassingen in de dienstregelingen vooralsnog te vergelijken zullen zijn met weekend/vakantiedienstregelingen. De opdrachtgevende overheden van het stad-en streekvervoer ondersteunen deze werkwijze van de vervoerbedrijven, aldus OV-NL.

Buurtbussen

Tal van vervoerders laten geen buurtbussen rijden. Zoals Connexxion doet in Zeeland, op Goeree-Overflakkee, in de Hoeksche Waard en in het noorden van Noord-Holland. Ook vervoerder Arriva heeft veel buurtbusritten geschrapt, onder meer in Friesland, Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Rivierenland en de Achterhoek. Evenmin rijdt de buurtbus in het Rijk van Nijmegen. Vervoersbedrijf QBuzz laat geen buurtbussen in Groningen en Drenthe rijden.

Vooral mensen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, zoals ouderen, maken namelijk gebruik van buurtbussen. Ook speelt mee dat een buurtbus alleen een deur aan de voorkant heeft en dat passagiers dus langs de chauffeurs moeten om de bus in -en uit te gaan. In een buurtbus zitten passagiers bovendien te dicht op elkaar, is de gedachte.

Schoonmaak

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen, benadrukt de branchevereniging. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Daarnaast is er bijvoorbeeld extra aandacht voor het legen van prullenbakken.

OV-NL kondigde vrijdag al aan dat reizigers via de achterdeur de bus moeten instappen en ook daar moeten inchecken. Dat was een aanvulling op de regels die donderdag van kracht werden. Toen is onder meer ingevoerd dat controleurs bij de ronde in trams, bussen en treinen een OV-chipkaart niet meer in hun hand hoeven vast te houden. Verder is voor winkels op stations afgesproken om klanten zo veel mogelijk met pin te laten betalen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

85 procent minder reizigers in OV tijdens ochtendspits | OVPro.nl
2020-03-16 09:05:27 Den Haag ontwaakt na de avond waarop de overheid aankondigde dat scholen en horeca voorlopig gesloten blijven. BEELD ANP PHIL NIJHUIS

85 procent minder reizigers in OV tijdens ochtendspits

2020-03-16 09:05:27 Den Haag ontwaakt na de avond waarop de overheid aankondigde dat scholen en horeca voorlopig gesloten blijven. BEELD ANP PHIL NIJHUIS

Het is extreem rustig in het openbaar vervoer. Tijdens de ochtendspits van maandag waren er zo’n 85 procent minder reizigers. En afgelopen dagen daalde het totaal aantal reizigers gemiddeld al met meer dan 50 procent. Dat meldt OV-NL. De aantallen zullen nog verder afnemen nu ook scholen gesloten zijn, verwacht de branchevereniging van openbaarvervoerbedrijven.

Afgelopen dagen waren er al verschillende aanpassingen in de dienstregeling, onder andere in de spits bij NS. Welke aanpassing van de dienstregeling nodig is, hoeveel ritten er dan precies geschrapt moeten worden en per wanneer, hangt af van de actuele situatie en kan ook per bedrijf en regio verschillen. Alle bedrijven houden dit nauwlettend in de gaten. Elk bedrijf communiceert dit zelf aan de reizigers, onder andere via de eigen website.

Vakantiedienstregeling

Door het stijgend aantal ziektemeldingen onder OV-personeel, in combinatie met drastisch verminderd aantal reizigers, zullen de meeste dienstregelingen de komende periode aangepast worden.

Voor de bedrijven in het stad- en streekvervoer is ‘de algemene lijn’ dat de aanpassingen in de dienstregelingen vooralsnog te vergelijken zullen zijn met weekend/vakantiedienstregelingen. De opdrachtgevende overheden van het stad-en streekvervoer ondersteunen deze werkwijze van de vervoerbedrijven, aldus OV-NL.

Buurtbussen

Tal van vervoerders laten geen buurtbussen rijden. Zoals Connexxion doet in Zeeland, op Goeree-Overflakkee, in de Hoeksche Waard en in het noorden van Noord-Holland. Ook vervoerder Arriva heeft veel buurtbusritten geschrapt, onder meer in Friesland, Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Rivierenland en de Achterhoek. Evenmin rijdt de buurtbus in het Rijk van Nijmegen. Vervoersbedrijf QBuzz laat geen buurtbussen in Groningen en Drenthe rijden.

Vooral mensen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, zoals ouderen, maken namelijk gebruik van buurtbussen. Ook speelt mee dat een buurtbus alleen een deur aan de voorkant heeft en dat passagiers dus langs de chauffeurs moeten om de bus in -en uit te gaan. In een buurtbus zitten passagiers bovendien te dicht op elkaar, is de gedachte.

Schoonmaak

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen, benadrukt de branchevereniging. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Daarnaast is er bijvoorbeeld extra aandacht voor het legen van prullenbakken.

OV-NL kondigde vrijdag al aan dat reizigers via de achterdeur de bus moeten instappen en ook daar moeten inchecken. Dat was een aanvulling op de regels die donderdag van kracht werden. Toen is onder meer ingevoerd dat controleurs bij de ronde in trams, bussen en treinen een OV-chipkaart niet meer in hun hand hoeven vast te houden. Verder is voor winkels op stations afgesproken om klanten zo veel mogelijk met pin te laten betalen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.