Zo passen OV-bedrijven hun dienstregelingen aan vanwege de coronacrisis

Foto Inge

Intussen hebben alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland hun dienstregeling flink uitgedund in reactie op de coronacrisis. OVPro zet alle aanpassingen tot nu toe op een rij.

Door de maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen het rondwarende coronavirus reizen er momenteel veel minder mensen met bus, tram, trein, metro en veerpont dan normaal. Bovendien hebben de meeste OV-bedrijven te kampen met een hoger ziekteverzuim dan gebruikelijk. De eisen voor wel of niet mogen werken zijn immers flink aangescherpt: iedereen met zelfs maar milde klachten moet thuis blijven en daar uitzieken.

Het is in de meeste gevallen de combinatie van minder reiziger en minder personeel die de aanbieders van openbaar vervoer ertoe noopt de dienstregeling flink uit te kleden. Ook blijkt steeds vaker dat nieuwe aanpassingen nodig zijn of geplande veranderingen door de snelle ontwikkelingen naar voren worden gehaald.

Ziekteverzuim loopt snel op

Van een aantal OV-bedrijven meldde OVPro de veranderingen al:

 • De NS schrapte al treinen en zou komene weekend op een tijdelijke basisdienstregeling overgaan. Het aantal ziekmeldingen van NS-personeel loopt echter zo snel op dat er sinds donderdag al met fors minder treinen wordt gereden.
 • Qbuzz deed afgelopen maandag een eerste aanpassing en zag zich later in de week genoodzaakt het aanbod van bussen en treinen in Utrecht en de Drechtsteden verder terug te draaien. De bussen in Groningen en Drenthe rijden sinds maandag volgens de zaterdagdienstregeling. Dit verandert vooralsnog niet.
 • Arriva en Keolis voerden afgelopen woensdag versoberingen door die nog steeds van kracht zijn.

In de grote steden

 • De RET nam al maatregelen en schroeft het openbaar vervoer in Rotterdam en omliggende gemeenten met ingang van maandag 23 maart verder terug. Vanaf dat moment resteert 50 tot 60 procent van het gebruikelijke aanbod. Bussen rijden elke twintig tot dertig minuten, de metro komt op alle lijnen om het kwartier langs en de trams rijden op alle lijnen een keer in de twintig minuten.
 • In Amsterdam had het GVB de diensten al aangepast en omdat er een gebrek aan personeel is, rijdt men vanaf maandag 23 maart een soort zomerdienstregeling. Verdere aanpassingen zijn niet uit te sluiten.
 • U-OV ging in Utrecht afgelopen maandag met een gereduceerd aantal bussen en trams rijden. Ook hier dwongen fors minder reizigers en uitval onder het personeel tot verdere aanpassingen, die sinds vrijdag 20 maart gelden. U-OV zet in het weekend van 21 en 22 maart wel extra bussen in richting het Universitair Medisch Centrum.
 • En in Den Haag eigenlijk hetzelfde beeld: de dienstregeling waar HTM deze week mee begon wordt met ingang van maandag 23 maart verder uitgekleed. De HTM geeft aan dat er nog genoeg bussen en trams rijden om iedereen te vervoeren, terwijl de nieuwe aanpassing tevens zorgt dat de vervoerder genoeg personeel overhoudt om in te zetten.

Over het water

 • De veerdiensten van TESO van Den Helder naar Texel en terug blijven voorlopig in de gebruikelijke frequentie plaatsvinden. Wel vervallen er een aantal geplande extra afvaarten. En aan boord gelden strengere voorschriften: voetgangers en fietsers dienen de aangescherpte voorschriften te volgen die overal gelden en alle andere passagiers moeten de overtocht in hun voertuig doorbrengen.
 • De veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland van Rederij Doeksen hanteert vanaf zaterdag 21 maart een beperkte dienstregeling met twee retourafvaarten per dag. De rederij heeft door de coronacrisis de vervoersvraag naar Vlieland en Terschelling met zo’n 85 procent zien afnemen
 • Wagenborg verzorgt veerdiensten van Holwerd naar Ameland en Schiermonnikoog. Aan de dienstregeling verandert het bedrijf voorlopig niets, maar het maximale aantal passagiers wordt voorlopig beperkt tot een derde van de daadwerkelijke capaciteit. Zo kan iedereen aan boord de voorgeschreven anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar in acht nemen.
 • De Waterbus doet onder meer Schiedam, Zwijndrecht, Ridderkerk en Rotterdam aan. Dat blijft zo, maar door de omstandigheden voorlopig wel met een kleiner aanbod. Een reguliere lijn en een spitslijn zijn tijdelijk opgeheven. Op twee andere lijnen zijn respectievelijk een vakantiedienstregeling en een lagere frequentie van toepassing.

Connexxion, Hermes, EBS

 • Connexxion biedt in veel verschillende regio’s in Nederland openbaar vervoer aan, waaronder de Gooi- en Vechtstreek, Amstelland Meerlanden (inclusief Schiphol) en Zeeland. De vervoerder heeft per regio een keur aan aanpassingen in de dienstregelingen gedaan, die vaak per lijn verschillen. Om die reden wordt in het geval van Connexxion verwezen naar de pagina waarop het bedrijf een overzicht met alle wijzigingen heeft staan.
 • In Arnhem en Nijmegen laat Hermes de Breng-voertuigen minder frequent rijden dan gebruikelijk. Het huidige aanbod laat zich het beste vergelijken met dat in vakantieperioden. De buurtbussen zijn voorlopig van de weg gehaald. Met ingang van maandag 23 maart vervallen ook de Breng-treinen tussen Doetinchem en Arnhem. In Zuidoost-Brabant hanteert Hermes met Bravo een aangepaste dienstregeling, waarbij reizigers wordt geadviseerd hun reis voor vertrek goed te plannen. Ook hier zijn de buurtbussen voorlopig stilgezet.
 • EBS heeft in Haaglanden, in Voorne-Putten & Rozenburg en in Waterland eveneens de vakantiedienstregeling van stal gehaald.

OVPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis en het OV.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zo passen OV-bedrijven hun dienstregelingen aan vanwege de coronacrisis | OVPro.nl

Zo passen OV-bedrijven hun dienstregelingen aan vanwege de coronacrisis

Foto Inge

Intussen hebben alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland hun dienstregeling flink uitgedund in reactie op de coronacrisis. OVPro zet alle aanpassingen tot nu toe op een rij.

Door de maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen het rondwarende coronavirus reizen er momenteel veel minder mensen met bus, tram, trein, metro en veerpont dan normaal. Bovendien hebben de meeste OV-bedrijven te kampen met een hoger ziekteverzuim dan gebruikelijk. De eisen voor wel of niet mogen werken zijn immers flink aangescherpt: iedereen met zelfs maar milde klachten moet thuis blijven en daar uitzieken.

Het is in de meeste gevallen de combinatie van minder reiziger en minder personeel die de aanbieders van openbaar vervoer ertoe noopt de dienstregeling flink uit te kleden. Ook blijkt steeds vaker dat nieuwe aanpassingen nodig zijn of geplande veranderingen door de snelle ontwikkelingen naar voren worden gehaald.

Ziekteverzuim loopt snel op

Van een aantal OV-bedrijven meldde OVPro de veranderingen al:

 • De NS schrapte al treinen en zou komene weekend op een tijdelijke basisdienstregeling overgaan. Het aantal ziekmeldingen van NS-personeel loopt echter zo snel op dat er sinds donderdag al met fors minder treinen wordt gereden.
 • Qbuzz deed afgelopen maandag een eerste aanpassing en zag zich later in de week genoodzaakt het aanbod van bussen en treinen in Utrecht en de Drechtsteden verder terug te draaien. De bussen in Groningen en Drenthe rijden sinds maandag volgens de zaterdagdienstregeling. Dit verandert vooralsnog niet.
 • Arriva en Keolis voerden afgelopen woensdag versoberingen door die nog steeds van kracht zijn.

In de grote steden

 • De RET nam al maatregelen en schroeft het openbaar vervoer in Rotterdam en omliggende gemeenten met ingang van maandag 23 maart verder terug. Vanaf dat moment resteert 50 tot 60 procent van het gebruikelijke aanbod. Bussen rijden elke twintig tot dertig minuten, de metro komt op alle lijnen om het kwartier langs en de trams rijden op alle lijnen een keer in de twintig minuten.
 • In Amsterdam had het GVB de diensten al aangepast en omdat er een gebrek aan personeel is, rijdt men vanaf maandag 23 maart een soort zomerdienstregeling. Verdere aanpassingen zijn niet uit te sluiten.
 • U-OV ging in Utrecht afgelopen maandag met een gereduceerd aantal bussen en trams rijden. Ook hier dwongen fors minder reizigers en uitval onder het personeel tot verdere aanpassingen, die sinds vrijdag 20 maart gelden. U-OV zet in het weekend van 21 en 22 maart wel extra bussen in richting het Universitair Medisch Centrum.
 • En in Den Haag eigenlijk hetzelfde beeld: de dienstregeling waar HTM deze week mee begon wordt met ingang van maandag 23 maart verder uitgekleed. De HTM geeft aan dat er nog genoeg bussen en trams rijden om iedereen te vervoeren, terwijl de nieuwe aanpassing tevens zorgt dat de vervoerder genoeg personeel overhoudt om in te zetten.

Over het water

 • De veerdiensten van TESO van Den Helder naar Texel en terug blijven voorlopig in de gebruikelijke frequentie plaatsvinden. Wel vervallen er een aantal geplande extra afvaarten. En aan boord gelden strengere voorschriften: voetgangers en fietsers dienen de aangescherpte voorschriften te volgen die overal gelden en alle andere passagiers moeten de overtocht in hun voertuig doorbrengen.
 • De veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland van Rederij Doeksen hanteert vanaf zaterdag 21 maart een beperkte dienstregeling met twee retourafvaarten per dag. De rederij heeft door de coronacrisis de vervoersvraag naar Vlieland en Terschelling met zo’n 85 procent zien afnemen
 • Wagenborg verzorgt veerdiensten van Holwerd naar Ameland en Schiermonnikoog. Aan de dienstregeling verandert het bedrijf voorlopig niets, maar het maximale aantal passagiers wordt voorlopig beperkt tot een derde van de daadwerkelijke capaciteit. Zo kan iedereen aan boord de voorgeschreven anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar in acht nemen.
 • De Waterbus doet onder meer Schiedam, Zwijndrecht, Ridderkerk en Rotterdam aan. Dat blijft zo, maar door de omstandigheden voorlopig wel met een kleiner aanbod. Een reguliere lijn en een spitslijn zijn tijdelijk opgeheven. Op twee andere lijnen zijn respectievelijk een vakantiedienstregeling en een lagere frequentie van toepassing.

Connexxion, Hermes, EBS

 • Connexxion biedt in veel verschillende regio’s in Nederland openbaar vervoer aan, waaronder de Gooi- en Vechtstreek, Amstelland Meerlanden (inclusief Schiphol) en Zeeland. De vervoerder heeft per regio een keur aan aanpassingen in de dienstregelingen gedaan, die vaak per lijn verschillen. Om die reden wordt in het geval van Connexxion verwezen naar de pagina waarop het bedrijf een overzicht met alle wijzigingen heeft staan.
 • In Arnhem en Nijmegen laat Hermes de Breng-voertuigen minder frequent rijden dan gebruikelijk. Het huidige aanbod laat zich het beste vergelijken met dat in vakantieperioden. De buurtbussen zijn voorlopig van de weg gehaald. Met ingang van maandag 23 maart vervallen ook de Breng-treinen tussen Doetinchem en Arnhem. In Zuidoost-Brabant hanteert Hermes met Bravo een aangepaste dienstregeling, waarbij reizigers wordt geadviseerd hun reis voor vertrek goed te plannen. Ook hier zijn de buurtbussen voorlopig stilgezet.
 • EBS heeft in Haaglanden, in Voorne-Putten & Rozenburg en in Waterland eveneens de vakantiedienstregeling van stal gehaald.

OVPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis en het OV.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.