Rechtbank (bron: iStock)

Justitie trekt hoger beroep aanbestedingsfraude Limburg in

Het Openbaar Ministerie gaat toch niet in hoger beroep in de zaak rond de aanbestedingsfraude bij de OV-concessie in Limburg in 2015. Het hoger beroep was ingesteld tegen NS Groep, vijf voormalige bestuurders van vervoersbedrijven NS, NS-dochters Abellio en Qbuzz en Veolia, en een directeur van een adviesbureau. Het OM had in deze zaak tot twaalf maanden gevangenisstraf en een hoge boete geëist, maar de rechtbank in Den Bosch sprak de organisaties en verdachten vrij.

Justitie verdacht de zeven betrokkenen van fraude bij het binnenhalen van de OV-concessie in Limburg door valsheid in geschrifte en omkoping. En omdat NS een adviseur inhuurde die in het verleden voor concurrent Veolia werkte en zodoende was gebonden aan een non-concurrentiebeding. Deze man zou na het binnenhalen van de concessie een baan krijgen binnen de NS.

Geen bewijs

Maar volgens de rechtbank biedt het strafrecht geen mogelijkheid om sancties op te leggen op deze manier van doen. Zodoende kon volgens de rechtbank strafbaar handelen niet bewezen worden. Ook het OM vindt nu dat er geen bewijs kan worden geleverd voor de verdenkingen van de meeste betrokkenen.

“Daarnaast is het zo dat betrokkenen, op basis van hun handelen en hun positie, al zodanige gevolgen hebben ondervonden dat het doorzetten van het hoger beroep niet opportuun is”, aldus het OM. NS heeft op grond van eigen onderzoek enkele bestuurders ontslagen of op non-actief gezet.

Onregelmatigheden

Aanleiding voor de zaak waren onregelmatigheden bij de aanbestedingsprocedure van de concessie in Limburg, die aanvankelijk werd gewonnen door NS-dochter Abellio. Medewerkers van Qbuzz, een ander dochterbedrijf van NS dat voor Abellio het busvervoer zou doen, kregen tegen de regels in vertrouwelijk informatie van een medewerker van Veolia Transport. Dat was ook in de race voor de concessie.

NS erkende in april 2015 dat dochterbedrijf Qbuzz in de strijd om de concessie in Limburg een oud-medewerker van concurrent Veolia in dienst had genomen. Deze medewerker hielp Qbuzz aan vertrouwelijke informatie. Tegen de betrokken bestuurders van Qbuzz werden toen meteen disciplinaire maatregelen getroffen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.