Eelco van Asch (foto: NS)

Eelco van Asch nieuwe directeur Operatie bij NS

Via NS

Eelco van Asch is per 1 maart 2021 de nieuwe directeur Operatie bij NS. Daarmee wordt hij verantwoordelijk voor alle operationele vervoers- en onderhoudsactiviteiten in Nederland. Van Asch volgt Marjan Rintel op, die sinds 1 oktober president-directeur is van de spoorvervoerder.

Van Asch is afkomstig uit de logistieke sector, waar hij uitgebreide ervaring heeft. Hij is momenteel Executive Vice President Information Services & CIO bij KLM. Tussen 2016 en 2020 was hij senior vice-president van Ground Services KLM; daarvoor werkte hij jarenlang in de directie van de Cargo-divisie van KLM.

De Raad van Bestuur van NS is nu weer compleet. De andere leden zijn president-directeur Marjan Rintel, directeur Financiën Bert Groenewegen, directeur Stations Anneke de Vries en directeur Commercie & Ontwikkeling Tjalling Smit. Dat betekent dat het aandeel vrouwelijke bestuurders in de Raad van Bestuur 40 procent blijft. In de Raad van Commissarissen is dit 50 procent, in het management 40 procent. NS zegt actief te streven naar een goede balans tussen mannen en vrouwen.

Significante kostenreductie

De benoeming van Van Asch gebeurde door de minister van Financiën, op voordracht van de Raad van Commissarissen. President-commissaris Gerard van de Aast: “Na de verbetering van de operationele prestaties de afgelopen jaren, wordt NS nu hard geraakt door de coronacrisis. NS moet innoveren en de kosten significant reduceren. Tegelijkertijd is het essentieel om de hoge operationele prestaties op peil te houden, in het belang van onze reizigers.

Van Asch: “Duizenden NS’ers worden mijn collega’s. Zij zorgen er dagelijks voor dat Nederland bereikbaar blijft, ook tijdens de coronacrisis. Ik kijk ernaar uit om samen met hen NS door deze lastige periode te loodsen en gereed te maken voor de volgende fase. Zodat de reiziger ook na corona kan blijven rekenen op de nationale vervoerder en duurzame mobiliteit op hoog niveau in heel Nederland gegarandeerd blijft.”

Salaris

Van Asch ontvangt een vast jaarsalaris dat past binnen het geaccordeerde beloningsbeleid voor staatsdeelnemingen. Hij levert, net als de andere leden van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen, 10 procent van zijn salaris in tijdens de coronacrisis. Ook ziet Van Asch, evenals de andere bestuurders, vrijwillig af van de variabele component in zijn beloning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Eelco van Asch nieuwe directeur Operatie bij NS”

Patrick Verhaegh|04.12.20|16:55

Het zou goed zijn als deze directeur Innovaties bij KLM ook wat verbeteringen meeneemt voor de reiziger, zoals stoelreservering op ICs. In Denemarken werkt dat gewoon, en als de baggage ook mee kan, dan kan men nog veel meer AirRail aanbieden. Volgens mij heeft Lufthansa op binnenlandse treinen ook vluchtnummers. Inchecken op de grotere stations in Nederland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.