NS-trein op Rotterdam Centraal

Ondernemingsraad NS tegen komst nieuwe directeur Operatie

De benoeming van Eelco van Asch tot nieuwe directeur Operatie van NS is niet door iedereen even goed ontvangen. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de spoorvervoerder bracht vorige maand een negatief advies uit over zijn aanstelling. De kritiek is niet gericht op Van Asch zelf, maar op de benoeming an sich. Dat blijkt uit een brief die afgelopen weekend openbaar is gemaakt door vakbond FNV Spoor.

Van Asch, sinds 2016 werkzaam bij luchtvaartmaatschappij KLM, is per 1 maart 2021 benoemd tot de nieuwe operationeel directeur. De COR noemt dit besluit in strijd met de voorgenomen krimpplannen van NS. “Het is niet uitlegbaar dat de Raad van Bestuur wordt gespaard in het voornemen van de RvB om te komen tot een kleinere organisatie”, staat in de brief die is gericht aan president-directeur Marjan Rintel.

De positie van directeur Operatie was sinds 1 oktober vacant, toen Rintel aantrad als president-directeur van NS. De werkzaamheden worden sindsdien ‘kundig’ waargenomen door andere directeuren, aldus de COR, die daardoor de noodzaak van een nieuwe externe directeur in twijfel trekt. “Als de Raad van Commissarissen desondanks toch van mening is dat het aanstellen van een COO gewenst is, dan is naar het inzicht van de COR een interne kandidaat de te behandelen weg.”

Vitaal belang

De RvC van NS laat in een reactie weten dat het advies van de COR ‘uiteraard’ zorgvuldig bestudeerd en gewogen is. “Gezien de verantwoordelijkheid van de functie van COO vindt de Raad van Commissarissen het van vitaal belang dat deze rol in de Raad van Bestuur belegd blijft. Dit is nodig om op een goede en verantwoorde manier leiding te geven aan NS, een van de grootste werkgevers en meest impactvolle bedrijven van Nederland in deze moeilijke tijd.”

De tijdelijke interne waarneming van de positie van operationeel directeur betrof volgens de RvC ‘uitdrukkelijk een tijdelijke situatie zodat het voor betreffende NS’ers overbrugbaar was’. De raad wijst er verder op dat de topstructuur van NS in 2017 al vereenvoudigd is door in de Raad van Bestuur terug te gaan van acht naar vijf leden.

Cao-onderhandelingen

Vakbond FNV Spoor sprak zich vorige week al uit tegen de benoeming. “Terwijl NS het voornemen heeft het werknemersbestand met 15 procent te krimpen, vullen ze de Raad van Bestuur aan met alweer een KLM-directeur, die bekend staat als vakbondsonvriendelijk”, aldus bestuurder Henri Janssen. Dat NS het advies van de COR naast zich neerlegde, is voor de vakbond een signaal dat de Raad van Bestuur ‘steeds minder belang lijkt te hechten aan prettige arbeidsverhoudingen’.

NS verwacht de komende vijf jaar circa 2.300 arbeidsplaatsen te moeten schrappen om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De terugval in reizigersaantallen noopt de vervoerder tot een besparing van 1,4 miljard euro tot 2025. De krimpplannen maken deel uit van de cao-onderhandelingen, die maandag zijn hervat met de vijfde ronde. Bij de laatste onderhandelingen, vorige maand, was onduidelijkheid over regeling omtrent eerder stoppen met werken het voornaamste struikelblok.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.