Juul van Hout (foto: Bart van Leersum)

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend Hermes-directeur

Toestemming Transdev om te gebruiken, bronvermelding: Bart van Leersum

Juul van Hout is vorige week bij zijn afscheid als Hermes-directeur benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. ‘Mister Hermes’ gaat met pensioen, na 37 jaar werkzaam te zijn geweest in de OV-sector. De koninklijke onderscheiding werd tijdens een digitaal afscheidsmoment toegekend door burgemeester Elly Blanksma van de gemeente Helmond.

Voor een benoeming in een van de zes graden van de de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Van Hout wordt onder meer geprezen om zijn nadrukkelijke bijdrage en verdiensten in de ontwikkeling naar duurzaam OV in Nederland. Hij wordt ook geroemd voor zijn handelen vanuit uit een breed maatschappelijk perspectief. Van Hout was betrokken bij de totstandkoming van vele cao’s, waarin hij zich volgens de gemeente Helmond kenmerkte door oog te hebben voor de hele sector en niet alleen de werkgevers.

Eerder deze maand overhandigde de provincie Noord-Brabant de directeur al de provinciale onderscheiding ‘Hertog Jan’. Deze wordt uitgereikt aan Brabanders die zich gedurende langere tijd bijzonder hebben ingezet op een bepaald maatschappelijk terrein.

Elektrische bussen Eindhoven

Van Hout (66) beleefde in 1984 als plaatsvervangend rayonmanager zijn eerste dagen in de OV-sector en in 2001 werd hij directeur van Hermes. “We hebben echt heel veel bereikt, we hebben meermaals laten zien dat het onmogelijke toch mogelijk is”, zo blikt op zijn lange carrière terug op de website van Transdev.

Hij is het meest trots op de implementatie van 43 elektrische bussen in Eindhoven in 2016. Dat was een Europees record en daardoor konden Van Hout en Hermes rekenen op wereldwijde aandacht. Verder is de directeur onder meer de geautomatiseerde dienstindelingssystemen, flexdiensten Bravoflex en Brengflex en certificering voor buschauffeurs bijgebleven.

Connexxion

In de lange tijd dat Van Hout aan het roer stond bij Hermes, werd de vervoerder dochteronderneming van Connexxion, dat op zijn beurt sinds 2007 Transdev heeft als moederbedrijf. Van Hout zette zich in om de naam Hermes, vanwege de ‘ijzersterke binding met de regio’, niet te doen laten veranderen in Connexxion. “Dat heeft er twee keer toe geleid dat ik op het punt stond om afscheid te moeten nemen, maar gelukkig is het niet zover gekomen.”

Na 37 jaar is het tijd om het stokje door te geven, aldus Van Hout, die de afgelopen jaren het liefst de treindiensten van Hermes nog groter had willen maken. Een uitbundig afscheid zat er door de coronamaatregelen niet in. In plaats daarvan nam hij op verschillende plekken afscheid van de vervoerder.

Martijn Mentink is sinds deze maand de opvolger van Van Hout als directeur van Hermes en OV-regio Zuid-Oost van Connexxion. Hij was hiervoor al ruim een jaar werkzaam bij de vervoerder als commercieel manager en adjunct-directeur.

Lees ook: Hermes gooit bedrijfsvoering om voor elektrisch busvervoer Zuidoost-Brabant

Foto: Bart van Leersum/Transdev

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.