Reizigers stationshal Utrecht CS

Heleen van Keulen tijdelijk nieuwe hoofd van OV ombudsman

Eigen beeld OVPro

Heleen van Keulen neemt op interimbasis de taken waar als hoofd van de OV ombudsman. De functie was vacant omdat Bram Hansma onlangs besloot om eind deze maand op te stappen. Met Van Keulen is er tot september 2021 een vervanger gevonden.

Van Keulen werkte van 2000 tot 2002 als projectleider Onderzoek en Afdelingsactivering bij reizigersvereniging Rover. Daarna was ze tot 2010 werkzaam bij Stichting OPC, het expertisecentrum voor consumentenparticipatie in het regionale openbaar vervoer. Deze instantie werd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgericht toen de Wet Personenvervoer 2000 in werking trad. Van Keulen was in de laatste drie jaar directeur van de stichting, waar ze werkte als adviseur en projectleider.

Vertrek Hansma

Hansma, bijna 2,5 jaar hoofd van de OV ombudsman, maakte zijn vertrek een kleine twee weken geleden bekend. Aanleiding is een conflict met Rover, dat het volgens Hansma onmogelijk maakt om zijn werk onafhankelijk te doen. Volgens de reizigersvereniging is er geen sprake van inhoudelijke bemoeienis.

De huidige structuur van de ombudsman voor het openbaar vervoer vormt volgens Hansma niet de basis van waaruit onafhankelijk en vrij van druk kan worden gewerkt. Het onderbrengen van de organisatie bij Rover was al bij de oprichting in 2008 onderwerp van gesprek. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van verschillende opties om de ombudsman los te maken van de reizigersvereniging.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.