Drukte trein op Utrecht

Limburgse VISTA College gaat lestijden spreiden om OV te ontlasten

Bron Inge

Vervoersbedrijven, waaronder NS, hebben afspraken gemaakt met het VISTA College in Zuid-Limburg om vanaf het nieuwe studiejaar de lestijden meer te spreiden over de dag. Zo willen ze drukte in de trein en bus op piektijden zo veel mogelijk voorkomen. Eerder pasten ook andere onderwijsinstellingen de aanvangstijden van hun colleges en lessen al aan.

Het VISTA College is een mbo-onderwijsinstelling met ongeveer 13.000 studenten en 1.800 medewerkers op drie locaties: Heerlen, Maastricht en Sittard. Aanpassen van de lestijden is mogelijk doordat de onderwijsinstelling het komend studiejaar digitaal onderwijs en lessen op school gaat combineren. Zo hoeven niet alle studenten naar school te komen en kunnen de begintijden van de fysieke lessen makkelijker gespreid worden.

Reisgedrag aanpassen

Eerder bereikten vervoerders ook al overeenstemming over lestijden met Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences, ROC Nijmegen en Hogeschool Inholland. In Nijmegen is er al sinds 2018 sprake van meer spreiding. Dat heeft duidelijk effect, zien de vervoersbedrijven. Het aantal treinreizigers is op de drukste tijden met 22 procent afgenomen en het aantal buspassagiers met 10 procent.

De opzet is om ook als alle coronamaatregelen niet meer nodig zijn de afspraken te laten doorlopen. Zo willen de vervoersbedrijven grote pieken, zoals de hyperspits, zo veel mogelijk te blijven voorkomen. “De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om zijn reisgedrag aan te passen. We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van NS. Hij wil samen met overheden met nog meer onderwijsinstellingen afspraken gaan maken over aanpassing van hun lestijden.

Lokale en regionale afspraken

De vervoersbedrijven maken dat soort afspraken het liefst landelijk, maar daar zien de onderwijskoepels minder heil in omdat de situatie per regio sterk kan verschillen. Daarom is het devies nu maatwerk en worden afspraken tussen betrokken partijen voortaan op lokaal of regionaal niveau gemaakt.

Lees ook

Landelijke spreidingsafspraken onderwijs worden niet verlengd

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.