Marjan Rintel. Foto: NS

NS-directeur Marjan Rintel stapt over naar KLM

President-directeur Marjan Rintel vertrekt per 1 juli bij NS. Ze gaat diezelfde functie vervullen bij de KLM, waar ze eerder in haar loopbaan ook al werkte. Er is nog geen opvolger bij NS. Het bedrijf gaat nu op zoek naar een kandidaat. Als die er na haar vertrek nog niet is, zal financieel directeur Bert Groenewegen voorlopig waarnemen.

Rintel begon op 1 oktober 2020 als president-directeur bij NS. Daarvoor was ze al directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur. Ze werkt bij NS sinds november 2014. Voor haar komst naar NS vervulde ze vijftien jaar lang verschillende functies bij KLM, waaronder bij operatie, sales en marketing.

Samenwerking KLM en NS

Rintel zegt zich bij KLM net als bij NS te willen inzetten voor duurzame mobiliteit en leefbaarheid. “Bij KLM zal ik een nieuwe omgeving blijven werken aan dezelfde doelen. En ik zal me inzetten voor een langdurige samenwerking met NS, omdat ik als geen ander weet hoe goed blauw past bij geel.”

Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen, betreurt het afscheid van Rintel. “In het najaar van 2020 is zij midden in de pandemie aangetreden als president-directeur. Marjan heeft er mede voor gezorgd dat de NS tot dusver goed door de coronacrisis is gekomen en weer vooruit kan kijken naar de toekomst.”

Bij KLM is Marjan Rintel voorgedragen als president-directeur als opvolger van Pieter Elbers. De ondernemingsraad van KLM is om advies gevraagd over de voordracht van Rintel. De aandeelhouders moeten de benoeming nog goedkeuren. Verschillende media melden na berichtgeving in de Telegraaf dat de OR van KLM tegen de voordracht van Rintel is.

Nog goedkeuring aandeelhouders

OR-voorzitter Dario Fucci van KLM zei tegen persbureau ANP nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op de mogelijke benoeming van Rintel. De aandeelhouders komen naar verwachting in juni bijeen om zich uit te spreken over de voordracht. Dinsdag spreekt de OR erover. Daarna duurt het nog wel een aantal weken voordat er een beslissing ligt.

De centrale ondernemingsraad van NS vindt het jammer dat Rintel vertrekt bij het spoorwegbedrijf en laat weten goed met haar te hebben samengewerkt. De OR-leden zijn onder meer te spreken over haar open en betrokken houding naar het NS-personeel.

‘Inwisselbaar’

FNV Spoor is kritisch over het vertrek van Rintel. Bestuurder Henri Janssen vindt de periode dat ze president-directeur was veel te kort. “Haar handelsmerk was sturen op de kosten. Die naam heeft ze wel bevestigd bij NS. Als je zegt dat je met passie een spoorvrouw bent en zo makkelijk naar KLM gaat, geeft dat ook aan dat je als bestuurder redelijk makkelijk inwisselbaar bent”, zei Janssen tegen ANP. Volgens hem is Rintel er niet in geslaagd om het topmanagement en de werkvloer dichter bij elkaar te krijgen. Hij hoopt dat haar opvolger daar wel in slaagt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.