Staatssecretaris Vivianne Heijnen bij de Dag van het OV. Foto: Sander van Vliet
Dag van het OV

Staatssecretaris Heijnen: ‘Het land bereikbaar en leefbaar houden’

Staatssecretaris Vivianne Heijnen bij de Dag van het OV. Foto: Sander van Vliet

Op de Dag van het OV komen alle belangrijke partijen in de OV-sector samen om kennis te delen over de toekomst en de uitdagingen in het openbaar vervoer. Ook staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, is aanwezig.

In Fokker Terminal in Den Haag opende staatssecretaris Heijnen maandagochtend de Dag van Het OV. In haar toespraak durfde ze nog geen garanties te geven over de OV-steun, maar benadrukte ze wel dat het OV cruciaal is om Nederland leefbaar en bereikbaar te houden.

Coronasteun

“We moeten op korte termijn meer duidelijkheid bieden. Iedereen in de zaal kan gerust zijn, ik ben zelfs nog meer gepassioneerd over het OV dan toen ik begon aan mijn functie”, vertelt Heijnen. “Ik ga er echt voor. De OV-sector is de enige sector waar de overheidssteun is doorgetrokken tot eind 2022, dat onderstreept het belang dat wij hechten aan betrouwbaar en toegankelijk openbaar vervoer.”

“Het kabinet heeft de steun opgezegd en daarbij afgesproken dat er rond de zomer een weegmoment komt voor mogelijke aanvullende maatregelen. We moeten samen werken aan het herstel van het openbaar vervoer en daarvoor zijn wij vol in gesprek.”

Leefbaar

Ook Heijnen ziet de terugval in reizigers als gevolg van de coronacrisis. Voor de toekomst verwacht ze juist dat de reizigers enorm gaan toenemen, zeker in relatie tot de woningbouwopgave die er ligt.

“Het systeem moet robuust genoeg zijn voor de toename van de reizigers die we verwachten. We moeten daardoor investeren in onderhoud en kijken naar servicegerichtheid. Betrouwbaarheid van de dienstregeling is ook heel belangrijk. Het moet een volwaardig alternatief zijn van de auto”, zegt Heijnen.

Ook voor de klimaatopgave ziet Heijnen het belang van het openbaar vervoer: “Innovaties zijn heel belangrijk en het OV is daarbij een belangrijke sleutel voor de klimaatopgave. We moeten het land niet alleen bereikbaar houden, maar ook leefbaar.”

Personeelstekort

Ook over het dringende personeelstekort had de staatssecretaris iets te melden. “We moeten kijken hoe we opleidingen beter kunnen laten aansluiten op de sector. Misschien dat arbeidsmigranten een oplossing kunnen bieden. Al is in het buitenland ook vaak een tekort.”

“Het is een geweldige sector om voor te werken”, benadrukt Heijnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.