80.000 woningen

Provincie en gemeente Utrecht steken miljoenen in OV voor woningbouw

De provincie en gemeente Utrecht steken samen 400 miljoen euro in nieuwe, snelle OV-verbindingen. Het openbaar vervoer is nodig om de komende acht jaar 80.000 woningen te kunnen bouwen. Hiermee willen de gezamenlijke overheden de woningcrisis aanpakken, laten zij woensdag in een gezamenlijke verklaring weten.

Het gereserveerde bedrag is een deel van de 1,8 miljard euro aan investeringen die nodig zijn om de geplande OV-verbindingen (zoals de Merwede- en de Papendorplijn) mogelijk te maken. Zonder OV slibt de regio dicht en zijn de nieuwe wijken slecht bereikbaar, zeggen provincie en de gemeente. Zij gaan in overleg met het Rijk voor financiële steun om het gat te dichten. Zij gaan er vanuit dat ze Den Haag een “aantrekkelijk bod” – de 400 miljoen euro – op tafel hebben gelegd “om te helpen bij de woningbouwopgave”.

“De regio Utrecht is een ontzettend gewilde en geliefde plek om te wonen. Als snelst groeiende regio van Nederland leveren wij de komende jaren een substantiële bijdrage aan het oplossen van het nationale woningtekort. Op dit moment piept en kraakt het OV-netwerk in de regio echter al. Zonder investeringen in bereikbaarheid kan de regio simpelweg niet op verantwoorde en gezonde manier groeien”, benadrukt burgemeester Sharon Dijksma.

Utrecht hamert al langer op snelle OV-verbindingen zoals sneltrams of metrolijnen om nieuwbouwwijken mogelijk te maken. Al vaker vroeg Utrecht Den Haag om een financiële injectie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Provincie en gemeente Utrecht steken miljoenen in OV voor woningbouw”

Pat Rick|01.07.22|10:39

Met die 400 miljoen kan men precies 1 Uithoflijn bouwen, want Utrechten zijn zeer kosteninffectief geweest met OV (megabudget- en planningsoverschrijdingen). Papendorp is vooral een bedrijventerrein. Men zou binnenstedelijke hoogbouw moeten overwegen, zodat er minder vervoersbewegingen nodig zijn. Vraag een gerenommeerd ontwerper om een nieuwe wijk te maken met energie-leverende gebouwen of Bosco Verticale. Had gekund op terrein De Nieuwe Defensie of binnenhaven. Nu iets ander zoeken in de stad

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.