Deelmobiliteit

HTM stopt met eigen deelfiets: “Te weinig ritten”

De rode HTM deelfietsen verdwijnen per 1 februari uit het straatbeeld. Foto: HTM.

Na anderhalf jaar doekt de Haagse stadsvervoerder de eigen HTM-fiets op. “De belangrijkste reden is dat het aantal ritten dat met de fiets wordt gemaakt achterblijft”, zo meldt de vervoerder. De fiets werd in 2019 geïntroduceerd om een vervoersoptie te bieden voor het laatste deel van de reis.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

HTM stopt met eigen deelfiets: “Te weinig ritten” | OVPro.nl
Deelmobiliteit

HTM stopt met eigen deelfiets: “Te weinig ritten”

De rode HTM deelfietsen verdwijnen per 1 februari uit het straatbeeld. Foto: HTM.

Na anderhalf jaar doekt de Haagse stadsvervoerder de eigen HTM-fiets op. “De belangrijkste reden is dat het aantal ritten dat met de fiets wordt gemaakt achterblijft”, zo meldt de vervoerder. De fiets werd in 2019 geïntroduceerd om een vervoersoptie te bieden voor het laatste deel van de reis.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.