Hacker kraakt systeem van GVB Amsterdam

Een hacker heeft ingebroken in een intern systeem van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam. Daardoor waren personeelsgegevens toegankelijk.

Het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen wilde, vanuit ethisch oogpunt, testen hoe de informatie van het GVB beveiligd was. Toen GVB op vrijdag 13 juli op de hoogte werd gebracht van het beveiligingslek, besloot het vervoersbedrijf in te grijpen.

Systemen uit de lucht gehaald

Verschillende  informatiesystemen zoals het intranet en het interne mailsysteem werden uit de lucht gehaald. Het GVB deed dat omdat het op dat moment nog niet duidelijk was wie het systeem aanviel.

De hacker bleek in staat om gegevens uit de beveiligde omgeving te halen zoals persoonsgegevens en roosters. Er zijn geen klantgegevens in gevaar geweest.

Hulp van hacker ingeroepen

De GVB besloot om de hulp van de hacker zelf in te roepen om alle systemen weer op orde te krijgen. Daarnaast zijn nog extra beveiligingsdeskundigen ingehuurd.

Algemeen directeur GVB Bart Schmeink: “We zijn blij dat we hierop gewezen zijn. Het is voor onze reizigers en onze medewerkers, maar ook voor het openbaar vervoer in het algemeen, van belang dat informatie niet in verkeerde handen komt. Alles wat onze informatiesystemen beter en veiliger maakt, juich ik dan ook toe.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.