Le Clercq overhandigde symbolisch de tram aan Smit

OV Den Haag kijkt vooruit met nieuwe trams

In het stadhuis van Den Haag is op 9 oktober de tentoonstelling ‘OV van de toekomst’ geopend. De tentoonstelling laat zien hoe het openbaar vervoer er over een paar jaar uit zal zien in Haaglanden en is tot en met 19 oktober 2012 te bezichtigen.

De openingshandeling werd verricht door Dirk le Clercq (algemeen directeur HTM) en Peter Smit (regiobestuurder Stadsgewest Haaglanden)

40 Nieuwe trams

In 2014 rijden de eerste nieuwe trams (Avenio) door Den Haag. Deze vervangen voor een deel de huidige rood-beige trams van de HTM. In totaal zijn er bij Siemens in opdracht van het Stadsgewest Haaglanden 40 nieuwe trams door de HTM besteld.

De opdracht  voor 40 voertuigen inclusief bestuurderstraining, documentatie en onderdelen vertegenwoordigt een waarde van ruim € 100 miljoen. Daarnaast is met Siemens een optie voor nog eens maximaal 40 Avenio-trams overeengekomen. De Avenio wordt gebouwd in de Siemens-fabriek in Wenen, Oostenrijk.

Criteria

Belangrijke criteria voor de gunning van de opdracht aan Siemens waren voor HTM naast de koopprijs en de kwaliteit ook de exploitatiekosten en de duurzaamheid van de Avenio. De railvoertuigen gaan onder de naam R-net vanaf 2014 in Haaglanden rijden op de tramlijnen 9, 11, 15 en 17.

De eerste van in totaal veertig vierledige voertuigen zullen naar verwachting in februari 2014 worden uitgeleverd, de laatste trams ontvangt Den Haag naar verwachting een jaar later. De trams dienen ter vervanging van de huidige oudere GTL-voertuigen.

Randstad

R-net staat voor een herkenbaar openbaar vervoer netwerk van metro, tram en bus dat de komende jaren in de Randstad gaat rijden. Wie reist met een R-net lijn, doet dit eenvoudig en comfortabel. R-net verbindt de belangrijkste economische centra in de Randstad en maakt gebruik van het bestaande OV-netwerk.

Samen met de gemeente Den Haag en HTM werkt het Stadsgewest Haaglanden aan het openbaar vervoer van de toekomst. Het OV van de toekomst heeft moderne en ruime trams, comfortabele halten, actuele reisinformatie op halten, in de tram en online en iedereen kan snel en gemakkelijk in- en uitstappen.

Lees ook: HTM bestelt 40 nieuwe trams

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.