Metro, RET, Bursa, Turkije, foto: René van Oostenbrugge / retmetro.nl

Turkse vervoerder maakt testritten met metro RET

In de Turkse stad Bursa wordt op dit moment testritten gemaakt met metrorijtuig 5259, waarmee de RET voorheen op de Rotterdamse metrolijnen reed. De Turkse vervoerder BursaRay heeft 44 rijtuigen van het Rotterdamse vervoersbedrijf gekocht.

De metro van het type T maakt proefritten op een testbaan van 750 volt. Daarnaast wordt het metrostel door een locomotief over het traject gesleept om profielmetingen te doen. De RET gaf hiervoor instructies aan personeelsleden van vervoersbedrijf Bursaray.

Opleiding

Instructeurs werden door de RET opgeleid voor het besturen van het rijtuig uit de 5200-serie. Daarnaast werd het werkplaatspersoneel op de hoogte gebracht van de aandachtspunten van het rijtuig. Het rijtuig rijdt voorlopig alleen op het testtraject, omdat dit het enige traject in Bursa is met een bovenleidingspanning van 750 volt.

De voormalige RET-metrorijtuigen gaan spitsdiensten rijden in Bursa. Het reguliere traject heeft een bovenleiding-spanning van 1500 Volt. In de voertuigen worden downchoppers aangebracht die de 1500 volt van de bovenleiding omzetten naar 750 volt.

Producent

Metrotype T zijn de metrostellen van de 5200-serie. Deze serie is in de jaren tachtig gebouwd door producent Düwag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.