Bus Connexxion

Streekvervoerders stadsregio Amsterdam geven reisinfo vrij

In navolging van GVB stellen streekvervoerders in de stadsregio Amsterdam vanaf 1 januari 2013 hun reisinformatie ook beschikbaar als open data. Dit heeft het dagelijks bestuur van de Stadsregio besloten. Met deze open data kunnen applicatie-bouwers programma’s en apps maken die reizigers van informatie voorzien op hun mobiele telefoon of tablet.

De Stadsregio stelde in september realtime reisdata van bus en tram vrij beschikbaar. GVB was het eerste vervoerbedrijf die deze data vrijgaf. Nu komen daar de realtime reisdata van de streekvervoerders EBS en Connexxion bij. Gebruikers mogen alles met deze data doen.

Actuele data

Het uitgangspunt van de Stadsregio is dat waar vervoerders in opdracht van de Stadsregio, dus met publieke middelen, vervoer bieden, de data voor reisinformatie openbaar beschikbaar moeten zijn. De data worden beschikbaar gesteld aan openOV, een project van Stichting OpenGeo.

De data kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Dit kan de kwaliteit van de reisinformatie verbeteren. Zo is het met actuele data mogelijk om te zien waar het voertuig zich op een bepaald moment bevindt, deze gegevens op te slaan en er analyses op los te laten. Met het vrijgeven van de data wijzigt de contractuele relatie van de Stadsregio met de vervoerder overigens niet. Voor het monitoren van de vervoersprestaties blijft het contract de basis vormen.

Openstellen reisinformatie

Met het verder openstellen van reisinformatie wordt het aanbod van goede actuele software gestimuleerd waardoor de markt zich sneller kan ontwikkelen en verbeteren. Dankzij deze ontwikkelingen zijn er al diverse apps ontwikkeld voor reizigers. De bekendste is OVinfo, een gratis app voor Android-toestellen met ruim 18.000 actieve gebruikers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.