Afspraken over Fyra niet juridisch vastgelegd

fyra

De ministers, de Tweede Kamer en vervoerders hebben steken laten vallen over de internationale treinverbindingen tussen België en Nederland. Dat zegt Duco Hoogland van de PvdA. 



Zo zouden afspraken tussen Nederlandse en Belgische ministers over de treinverbindingen nooit goed juridisch zijn vastgelegd. Dat bleek bij een briefing in de Tweede Kamer over de problemen met de Fyra, zo meldt de Volkskrant.

Gemiste kans

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is Nederland nu afhankelijk van de medewerking van de Belgen om dit op te lossen.

 Betty de Boer van de VVD zegt dat het een gemiste kans is dat Den Haag niet is aangesloten op het netwerk van snelle treinen.

SP-Kamerlid Fashad Bashir stelt dat de Belgen nooit treinen hebben besteld om de Fyra naar de Haag te laten rijden. Dit zou alleen met de NS zijn afgesproken en niet met de Belgen.

Verschillende ministers

Schultz van Haegen probeert al geruime tijd om met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette tot een akkoord te komen  over de hogesnelheidsverbinding tussen Den Haag en Brussel, via Breda.

In 2001 zijn Nederland en België overeengekomen dat acht keer per dag een snelle trein zou rijden tussen Den Haag, Breda en Brussel. De Belgische overheid zei later vanwege veranderde financiële omstandigheden geen budget meer te hebben voor de realisatie van de spoorverbinding. Die afspraken lijken nu niet goed te zijn vastgelegd.

Treinverbindingen

In elf jaar tijd tijd hebben verschillende ministers zich beziggehouden met de internationale treinverbindingen tussen Nederland en België.

 Volgens PvdA’er Hoogland zal het niet hebben geholpen dat er zoveel verschillende ministers zich met deze kwestie hebben beziggehouden.

Vanwege de patstelling tussen de Nederlandse en Belgische minister begint de gemeente Den Haag in 2013 zelf een onderzoek naar een alternatieve treinverbinding naar Brussel.

Lees ook: Den Haag onderzoekt alternatieve treinverbinding naar Brussel

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.