Minister, Shaun Donavan, Noord/Zuidlijn, metrolijn

Amerikaanse minister Donovan bezoekt Noord/Zuidlijn

Shaun Donovan, de Amerikaanse minister van Volkshuisvesting en Stedelijke ontwikkeling, heeft donderdag de Noord/Zuidlijn bezocht. Hij deed dat om te leren van de maatregelen die in Nederland zijn genomen om overstromingen te voorkomen.

Donovan kreeg in het bijzijn van Henk Ovin, directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en consul-generaal Randy Berry, een rondleiding door de startschacht aan het Damrak. Noord/Zuidlijn-directeur Peter van Dijk liet een reusachtige waterkering zien die de metrotunnel moet beschermen bij een eventuele overstroming.

Orkaan Sandy

Orkaan Sandy heeft eind oktober een enorme ravage aangericht aan de dichtbevolkte oostkust van de Verenigde Staten. Met een geschatte schade van 65,6 miljard dollar ook een van de meest kostbare stormen. De directe schade aan de metro van New York City alleen geschat op 5 miljard dollar.

Bij Sandy waren de lagere delen van Manhattan ondergelopen. Via de metrotunnels kwamen daarmee ook alle zeven tunnels die onder de East River Manhattan met Brooklyn en Queens met de oostkant van de stad verbinden onder water te staan. Hoewel de tunnels opvallend snel zijn leeggepompt en bijna alle lijnen weer in gebruik zijn genomen, is de impact op de meer dan vijf miljoen New Yorkers die elke dag de metro nemen groot.

Leren van de Noord/Zuidlijn

Na de grote gevolgen van de orkaan Sandy, wil de Amerikaanse overheid bekijken hoe de bescherming tegen wateroverlast in andere landen geregeld is. Nederland is vanwege de lage ligging en de eeuwenlange ervaring op dit gebied een goed voorbeeld van waterbeheersing. Naast Peter Dijk gaf ook Camiel van Drimmelen van de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam toelichting op de overstromingsscenario’s, risico’s in bredere zin.

De Noord/Zuidlijn neemt een bijzondere plek in de Amsterdamse bodem in, omdat deze lijn de primaire waterkering doorkruist bij de Prins Hendrikkade en de Sixhaven. Daarom moeten voor de bescherming bij hoog water extra maatregelen getroffen worden.

Nationale Deltaprogramma

De gemeente Amsterdam werkt samen met het Nationale Deltaprogramma aan nieuwe strategieën om de gevolgen van eventuele overstromingen te beperken. In dat licht is het omgekeerd voor Amsterdam ook interessant om te leren van orkaan Sandy. Doel is uiteindelijk om de steden veiliger en aantrekkelijker te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.