Metrotunnel, Oostlijn, Amsterdam

Metrotunnel Oostlijn in Amsterdam dicht voor renovatie

De metrotunnel van de Oostlijn tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal is van 8 juli tot en met 25 augustus gesloten voor renovatie. De tunnel wordt aangepast om te kunnen voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen. Daarvoor worden onder meer de vluchtwegen en rookafvoorsystemen in de tunnel verbeterd. In de ruim 3 kilometer lange metrotunnel komen onder andere 46 grote ventilatoren, 1300 nieuwe lichtpunten en worden ongeveer 150 kilometer nieuwe kabels gelegd.

De Oostlijn is na 35 jaar intensief gebruik toe aan renovatie. De eisen voor tunnels zijn veel strenger dan in de jaren zeventig. Reizigers worden per pendelbus vervoerd tussen Amsterdam Amstel en CS. Vanaf station Nieuwmarkt rijdt een fietstaxi voor reizigers die slechter ter been zijn.

Tests

Na de zomersluiting worden vanaf 26 augustus tot eind oktober alle systemen getest, waaronder de rookwarmtekanalen en andere veiligheidssystemen in de tunnel. Hiervoor gaat de metrotunnel, net als voor de zomersluiting, 5 avonden in de week dicht van zondag tot en met donderdag vanaf 20.15 uur. Ook dan rijden er pendelbussen tussen de stations Amstel en het Centraal Station.

Verder zijn er nog van 20 tot en met 28 juli nog werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn tussen de stations Zuid en RAI. Hierdoor kunnen er op dit traject geen metro’s rijden. Ook daar kunnen reizigers gebruikmaken van pendelbussen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.