Metrotunnel, Oostlijn, Amsterdam

Metro Oostlijn vanaf maandag overdag weer open

Metrotunnel, Oostlijn, Amsterdam

Reizigers kunnen vanaf maandag overdag weer met de metro reizen tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal station. Dan is het grootste deel van de werkzaamheden aan de metroverbinding Oostlijn afgerond. Reizigers werden de afgelopen zeven weken met bussen tussen de stations vervoerd. De metroverbinding is in de avond nog wel gesloten wegens werkzaamheden aan de tunnelveiligheid. Deze werkzaamheden duren naar verwachting nog tot 31 oktober.

Volgens GVB vergde het een enorme inspanning om de grote hoeveelheden metroreizigers tussen Amstel en Centraal per bus te vervoeren. GVB reed met ruim 100 extra buschauffeurs, soms helemaal afkomstig uit Limburg of Groningen.

Reizigers

De chauffeurs reden bij elkaar 133.000 kilometer en vervoerden per dag gemiddeld 25.000 reizigers met bus 59 van Amstel naar Centraal en terug. Vooral de laatste weken waren drukker omdat veel mensen terug zijn van vakantie, met uitschieters naar 40.000 reizigers per dag. GVB informeerde reizigers met tekstkarren, borden, tientallen extra stewards op pleinen en perrons en duizenden folders.

Als de afronding van de werkzaamheden in de metrotunnel door de gemeente volgens plan verloopt, kunnen reizigers vanaf maandag overdag weer met de metro tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Het werk in de metrotunnel is echter nog niet helemaal klaar. De metrotunnel zal daarom na 20.15 uur nog dicht zijn, met uitzondering van grote evenementen plaatsvinden waarbij grote groepen mensen moeten worden vervoerd.

Veiligheidseisen

De tunnel is aangepast om te kunnen voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen. Daarvoor werden onder meer de vluchtwegen en rookafvoorsystemen in de tunnel verbeterd. In de ruim drie kilometer lange metrotunnel zijn onder andere 46 grote ventilatoren geplaatst en kwamen 1300 nieuwe lichtpunten. Daarnaast is ongeveer 150 kilometer nieuwe kabels gelegd. De Oostlijn is na 35 jaar intensief gebruik toe aan renovatie. De eisen voor tunnels zijn veel strenger dan in de jaren zeventig.

Gedurende de avondsluiting rijdt pendelbus 59 nog altijd de route van de metro en stopt op elke metrohalte, behalve de Nieuwmarkt. Ook kunnen reizigers ‘s avonds met hun GVB vervoersbewijs met NS tussen Amstel en Centraal reizen. De rest van het metronetwerk rijdt wel, maar nog altijd anders dan normaal. De metro’s rijden wel vaker, maar meer overstappen kan nodig zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Metro Oostlijn vanaf maandag overdag weer open”

Paul Lamote|25.08.13|12:23

En volgend jaar jaar weer twee maanden dicht?
Handig zo’n metro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.