Ingang, metro, Stationsplein, Noord/Zuidlijn, Amsterdam

Westelijke metrotoegang Stationsplein Amsterdam geopend

De vernieuwde westelijke metrotoegang op het Stationsplein is woensdagochtend voor het eerst toegankelijk voor reizigers. De toegang is met twee lange rolbanen en een vaste trap een exacte, gespiegelde kopie van de oostelijke ingang die sinds eind januari in gebruik is. Vanaf nu wordt de zuidelijke ingang richting Damrak gerenoveerd, een klus die ongeveer drie maanden in beslag neemt.

Uitvoerder Jan Struijs van aannemercombinatie VIA NoordZuidlijn: “We hebben de laatste dagen voor de opening de puntjes op de i gezet, waarbij het meeste werk in de afwerking van de plafonds zat. Veel techniek moest daarin worden aangebracht en vervolgens worden getest en gekeurd. En afgelopen nacht moesten alle systemen op elkaar worden aangesloten volgens een zeer strakke planning.” VIA NoordZuidlijn is een combinatie van Visser en Smit Bouw en technisch dienstverlener Imtech Building Services.

Werkzaamheden

De meeste werkzaamheden aan de ingang zijn nu afgerond, op de glazen platen met de led-verlichting aan de binnenkant van de toegangen na. Deze worden bij alle drie de ingangen tegelijkertijd gemonteerd.

Na de twee toegangen vlak bij het stationsgebouw, is het bouwterrein dinsdagnacht verplaatst naar de laatste ingang (richting Damrak), die nu aan de beurt is om gerenoveerd te worden. In tegenstelling tot de andere twee ingangen die rolbanen hebben, krijgt deze entree roltrappen. Daarnaast komen er aan de zuidkant ook liften naar de metrohal. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de zomer afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.