Uitkijkpunt, Noord/Zuidlijn, Rokin, Amsterdam, foto: Dienst Metro

Uitkijkpunt op metroverbinding Noord/Zuidlijn verdwijnt

Het Ondergronds Uitkijkpunt op werkzaamheden aan de Amsterdamse metroverbinding Noord/Zuidlijn gaat verdwijnen. Het punt vanaf waar bezoekers een kijkje konden nemen in de bouwput verdwijnt omdat er verdere werkzaamheden aan het toekomstige metrostation Rokin gaan plaatsvinden. Het Uitkijkpunt stond symbool voor de omslag in de communicatie van het spoorproject: na de problemen in 2008 werd het roer omgegooid en veranderde de Noord/Zuidlijn van een relatief gesloten organisatie in een open project, waarbij bezoekers welkom waren.

Bezoekers kunnen zondag voor het laatst een blik werpen op de bouwwerkzaamheden via het Ondergronds Uitkijkpunt. Aannemer Max Bögl deed in de loop der jaren zijn uiterste best om bezoekers toch een blik op het werk te gunnen. Zo werd het grotere platform door de bouw van de parkeerdekken omgetoverd tot een Frans balkonnetje, maar nog steeds met uitzicht op de werkzaamheden.

Bezoekers

Bijna 350.000 bezoekers bezochten het Uitkijkpunt van de Noord/Zuidlijn sinds de opening in 2009. Vanaf datzelfde Uitkijkpunt waren bijvoorbeeld ook de ‘zwembadjes’ te zien die tijdelijk nodig waren om tegendruk te geven tegen ‘opdrukkend’ grondwater in december 2010.

Via de trap die naar het Uitkijkpunt leidde, konden bezoekers ook de toekomstige fietsenstalling bereiken. Die ruimte is veelvuldig gebruikt als tijdelijke expositieruimte, voor promotionele doeleinden of als concertzaal. Belangstellenden kunnen nog steeds een kijkje onder de grond nemen, maar dan via een rondleiding vanuit het Informatiecentrum op Stationsplein 7. Op www.hierzijnwij.nu is de voortgang van het project te volgen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uitkijkpunt op metroverbinding Noord/Zuidlijn verdwijnt | OVPro.nl
Uitkijkpunt, Noord/Zuidlijn, Rokin, Amsterdam, foto: Dienst Metro

Uitkijkpunt op metroverbinding Noord/Zuidlijn verdwijnt

Het Ondergronds Uitkijkpunt op werkzaamheden aan de Amsterdamse metroverbinding Noord/Zuidlijn gaat verdwijnen. Het punt vanaf waar bezoekers een kijkje konden nemen in de bouwput verdwijnt omdat er verdere werkzaamheden aan het toekomstige metrostation Rokin gaan plaatsvinden. Het Uitkijkpunt stond symbool voor de omslag in de communicatie van het spoorproject: na de problemen in 2008 werd het roer omgegooid en veranderde de Noord/Zuidlijn van een relatief gesloten organisatie in een open project, waarbij bezoekers welkom waren.

Bezoekers kunnen zondag voor het laatst een blik werpen op de bouwwerkzaamheden via het Ondergronds Uitkijkpunt. Aannemer Max Bögl deed in de loop der jaren zijn uiterste best om bezoekers toch een blik op het werk te gunnen. Zo werd het grotere platform door de bouw van de parkeerdekken omgetoverd tot een Frans balkonnetje, maar nog steeds met uitzicht op de werkzaamheden.

Bezoekers

Bijna 350.000 bezoekers bezochten het Uitkijkpunt van de Noord/Zuidlijn sinds de opening in 2009. Vanaf datzelfde Uitkijkpunt waren bijvoorbeeld ook de ‘zwembadjes’ te zien die tijdelijk nodig waren om tegendruk te geven tegen ‘opdrukkend’ grondwater in december 2010.

Via de trap die naar het Uitkijkpunt leidde, konden bezoekers ook de toekomstige fietsenstalling bereiken. Die ruimte is veelvuldig gebruikt als tijdelijke expositieruimte, voor promotionele doeleinden of als concertzaal. Belangstellenden kunnen nog steeds een kijkje onder de grond nemen, maar dan via een rondleiding vanuit het Informatiecentrum op Stationsplein 7. Op www.hierzijnwij.nu is de voortgang van het project te volgen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.