Onthulling M, Pedro Peters, directeur RET, Pex Langenberg, wethouder Rotterdam, metrostation Kralingse Zoom

Rotterdamse metrostations krijgen grote lichtgevende M

Op metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam is deze week de eerste grote lichtgevende M onthuld, die ronddraaiend op een hoge paal bovenop het dak van het metrostation staat. De komende jaren krijgen alle metrostations in de regio Rotterdam dit herkenbare symbool. Ook een aantal drukke bus- en tramhaltes in de regio wordt voorzien van de speciaal vormgegeven letters B en T. Doel van deze herkenbare OV-symbolen is de vindbaarheid en daarmee de toegankelijkheid van het openbaar vervoer verder te verbeteren.

Directeur Pedro Peters van RET: “Zo kunnen reizigers vanuit alle kanten in een oogopslag zien waar ze de tram, bus of metro kunnen nemen. De letters M, B en T worden daarmee herkenbare OV-iconen in de regio.”

Proef

Om de vindbaarheid van het openbaar vervoer verder te verbeteren bekeek de RET een aantal metrostations en OV-knooppunten door de ogen van de reiziger. De RET besloot een proef te doen met het aanbrengen van herkenbare symbolen op OV-punten. Bij de ingang van metrostations Rhoon en Gerdesiaweg werden ronddraaiende, lichtgevende M’s op een hoge paal geplaatst.

Reizigers reageerden positief op de proef en gaven aan dat deze metrostations vanuit alle kijkrichtingen en op elk moment van de dag goed zichtbaar en daarmee beter vindbaar waren. De RET ontwikkelde vervolgens drie grote gele herkenbare letters M, B en T die de komende jaren bij metrostations, bus- en tramhaltes in de stadsregio Rotterdam worden geplaatst.

Symbolen

De komende jaren worden alle metrostations, inclusief de nieuwe stations op de Hoekse Lijn, uitgerust met de herkenningssymbolen. Zo staan er sinds deze week twee M’s bij de ingangen van metrostation Kralingse Zoom en staat er een B bij het aangrenzende busstation. Later dit jaar volgen metrostations Capelsebrug en De Terp. Bij werkzaamheden en stationsrenovaties worden de andere metrostations de komende jaren ook voorzien van de OV-symbolen.

Voor de drukke OV-knooppunten in de regio zoals Schiedam Centrum, Marconiplein, Blaak en Alexander geldt de komende jaren hetzelfde. Ook die worden bij renovaties en verbouwing de komende jaren voorzien van de letters M, B en T. De plaatsing van de letters op de OV-knooppunten wordt -net zoals bij de metrostations- gecombineerd met andere werkzaamheden.

Herkenningssymbool M, metrostation Kralingse Zoom, Rotterdam
Een grote lichtgevende M prijkt sinds deze week op metrostation Kralingse Zoom.

Herkenningssymbool B, bushalte, Rotterdam
Een aantal drukke bushaltes in de regio krijgen de letter B.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.