Ingang, metro, Centraal Station, Amsterdam

Laatste metrotoegang bij Amsterdam CS geopend

Ingang, metro, Centraal Station, Amsterdam

De derde en laatste ingang van de metrohal onder het Stationsplein voor Amsterdam Centraal is vrijdag geopend. Metroreizigers kunnen nu gemakkelijk en rechtstreeks van en naar de stad lopen. Deze metrotoegang heeft drie roltrappen. Later dit jaar worden ook twee nieuwe liften, die in de hal uitkomen, in gebruik genomen.

De hal geeft toegang tot de Oostlijn en straks ook tot de Noord/Zuidlijn. In een later stadium komt er ook nog een rechtstreekse toegang naar de metro vanuit de centrale hal van het treinstation. Als de Noord/Zuidlijn geopend is, zullen naar schatting 90.000 reizigers dagelijks van deze hal gebruikmaken.

Werkzaamheden

Na de opening is het werk aan de toegangen nog niet helemaal klaar. Bij alle drie de toegangen moet er nog een aantal zaken worden afgerond, zoals het monteren van de glazen panelen met LED-verlichting en de stippenmarkering voor slechtzienden. Dit gebeurt in september. Daarvoor wordt afwisselend telkens één van de drie toegangen enkele dagen afgesloten.

In de hal wordt de komende maanden nog gewerkt aan de liften. De metrohal is daarna grotendeels klaar, op een aantal werkzaamheden na die pas veel later kunnen worden uitgevoerd. Zoals het maken van de twee toegangen naar de perrons van het metrostation Noord/Zuidlijn. Daarna kunnen ook de brandwerende houten schotten in de hal verwijderd worden.

Werkterreinen verdwijnen

Naarmate de bouw van de Noord/Zuidlijn vordert, zullen er steeds meer werkterreinen op straat verdwijnen. Voor het station ligt nu nog een klein werkterrein, de rest van het Stationsplein is weer vrijwel geheel toegankelijk. Verder is het trottoir langs de Prins Hendrikkade aan de kant van het water hersteld, zodat het voor het eerst sinds lange tijd weer mogelijk is om grotendeels rondom het Open Havenfront te lopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.