Oudere reiziger, GVB, tram, openbaar vervoer

Proef met gratis OV voor Amsterdamse ouderen succesvol

Oudere reiziger, GVB, tram, openbaar vervoer

De proef waarbij Amsterdamse pensioengerechtigden met een minimuminkomen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, is een succes. Dat blijkt uit de evaluatie die Bureau Onderzoek en Statistiek uitvoerde in opdracht van de gemeente Amsterdam. Ouderen die moeten rondkomen van een minimuminkomen kunnen sinds september 2013 vanaf 09.00 uur en in het weekend gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

De proef loopt in december 2014 af, maar het college van B en W onderzoekt of de regeling voor gratis OV voor oudere minima kan worden voortgezet. Zij zal hiervoor bij de besluitvorming over de Begroting 2015 met een voorstel aan de gemeenteraad komen.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat het gratis abonnement massaal is aangevraagd en veelvuldig wordt gebruikt. Ook hebben minima die gebruik maken van het abonnement meer sociale contacten. 85 procent van de ondervraagden geeft aan daardoor beter in zijn vel te zitten.

Tot mei 2014 zijn er 14.000 abonnementen aan ouderen verstrekt. 85 procent van de ondervraagden gebruikt het abonnement dagelijks tot wekelijks. Ouderen met het abonnement gaan daarnaast vaker de deur uit dan mensen zonder abonnement.

Onderzoek

Als een van de middelen om vereenzaming onder ouderen te bestrijden, heeft de gemeenteraad eind 2012 besloten om een experiment uit te voeren waarbij ouderen die moeten rondkomen van een minimuminkomen gratis gebruik mogen maken van de Amsterdamse tram, bus en metro. Het belangrijkste doel van de proef was het verlagen van de kans op sociaal isolement onder oudere minima en het vergroten van het welzijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Proef met gratis OV voor Amsterdamse ouderen succesvol | OVPro.nl
Oudere reiziger, GVB, tram, openbaar vervoer

Proef met gratis OV voor Amsterdamse ouderen succesvol

De proef waarbij Amsterdamse pensioengerechtigden met een minimuminkomen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, is een succes. Dat blijkt uit de evaluatie die Bureau Onderzoek en Statistiek uitvoerde in opdracht van de gemeente Amsterdam. Ouderen die moeten rondkomen van een minimuminkomen kunnen sinds september 2013 vanaf 09.00 uur en in het weekend gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

De proef loopt in december 2014 af, maar het college van B en W onderzoekt of de regeling voor gratis OV voor oudere minima kan worden voortgezet. Zij zal hiervoor bij de besluitvorming over de Begroting 2015 met een voorstel aan de gemeenteraad komen.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat het gratis abonnement massaal is aangevraagd en veelvuldig wordt gebruikt. Ook hebben minima die gebruik maken van het abonnement meer sociale contacten. 85 procent van de ondervraagden geeft aan daardoor beter in zijn vel te zitten.

Tot mei 2014 zijn er 14.000 abonnementen aan ouderen verstrekt. 85 procent van de ondervraagden gebruikt het abonnement dagelijks tot wekelijks. Ouderen met het abonnement gaan daarnaast vaker de deur uit dan mensen zonder abonnement.

Onderzoek

Als een van de middelen om vereenzaming onder ouderen te bestrijden, heeft de gemeenteraad eind 2012 besloten om een experiment uit te voeren waarbij ouderen die moeten rondkomen van een minimuminkomen gratis gebruik mogen maken van de Amsterdamse tram, bus en metro. Het belangrijkste doel van de proef was het verlagen van de kans op sociaal isolement onder oudere minima en het vergroten van het welzijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.