Kunstwerk, metrohal, Noord/Zuidlijn, Amsterdam, Centraal Station

Noord/Zuidlijn krijgt videokunstwerk van Belgische ontwerper

De metrohal van de Noord/Zuidlijn onder het Stationsplein in Amsterdam krijgt een videokunstwerk van de internationaal bekende videokunstenaar David Claerbout. Het college van B en W koos het ontwerp ‘Weather Engine’ van Claerbout uit drie inzendingen. Hij gaat vlak boven de metrosporen een telkens veranderend Hollands landschap realiseren.

De metrohal van Amsterdam Centraal Station wordt ook wel ‘De Kathedraal’ genoemd. Het college volgde met de keuze voor het videokunstwerk het advies op van de Adviescommissie Kunst Noord/Zuidlijn, die op haar beurt weer alle reacties van Amsterdammers meenam in haar aanbeveling. Amsterdammers konden tot eind juni reageren op de drie ontwerpen voor De Kathedraal en velen spraken hun voorkeur uit voor de Belgische kunstenaar.

Wisselende beelden

Voorzitter Saskia Bruines van de Adviescommissie: “Per dag zullen zo’n tienduizenden reizigers de steeds wisselende beelden passeren. Het werk spreekt, zo blijkt ook uit de publieksreacties, sterk tot de verbeelding en heeft de potentie reacties los te maken.” Eén volger noemde het mooi dat twee dingen waar Nederlanders het meest over klagen bij elkaar komen: vertraagde treinen en het weer. Daarnaast werd veelvuldig het beeld van het Hollandse landschap geroemd.

Het kunstwerk is een continu veranderende digitale film. In een typisch Hollands landschap ziet de reiziger tot in detail wat voor weer het de volgende dag wordt, rond dezelfde tijd. En er woont een man in het landschap die routinehandelingen verricht, wat een parallel vormt met dagelijkse reizigershandelingen.

Kunstwerken

Dit is niet het enige kunstwerk dat het metrostation Amsterdam Centraal zal opsieren. Eerder was voor de entreehal al gekozen voor de kunstenares Jennifer Tee. Haar ontwerp is geïnspireerd op de Sumatraanse palepai of scheepjesdoeken. Met de bekendmaking van het ontwerp voor De Kathedraal is het laatste kunstwerk voor de stations van de Noord/Zuidlijn bekend.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.