OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Vervoerders introduceren nieuwe betaalwijzen in OV

OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

In de toekomst wordt het mogelijk om met een contactloze bankpas te betalen, met de mobiele telefoon en is het niet langer nodig om bij elke overstap in en uit te checken. Ook wordt het mogelijk om achteraf te betalen, zodat reizigers niet meer vooraf een borg hoeven te betalen bij de aanschaf van de OV-chipkaart en voor het laden van saldo. Dat werd vrijdag duidelijk bij het OV-café ‘Betalen in het openbaar vervoer 3.0’ van het ROCOV Gelderland Stadsregio.

Directeuren van Arriva, NS, RET en Trans Link Systems en een onderzoeker van de TU Delft namen de uit heel Nederland toegestroomde aanwezigen mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van betalen in het openbaar vervoer.

Ontwikkelingen

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties openbaar vervoer (ROCOV) omarmt de nieuwe ontwikkelingen in het betalen van het openbaar vervoer. Technisch is veel mogelijk, maar helaas heeft de reiziger in de afgelopen jaren niet altijd centraal gestaan. ROCOV stelt dat reizigers te maken hebben met een betaalsysteem dat niet optimaal functioneert door een te grote focus op techniek en de wensen en onenigheden van vervoerders.

Daar lijkt nu verandering in te komen doordat de nieuwe betaalwijzen beter aansluiten bij de wensen van veel reizigers. Ben Mouw, voorzitter van het ROCOV Gelderland Stadsregio: “Voor het ROCOV is het wel belangrijk dat alle nieuwe technieken eerst uitgebreid zijn getest voordat de reiziger er mee kan gaan reizen. Reizigers mogen niet de dupe worden van weer een nieuwe techniek met kinderziekten.”

Trans Link Systems

Trans Links Systems (TLS) is nu in handen van NS, GVB, HTM en RET. Begin volgend jaar komt TLS in handen van alle vervoerders in Nederland. Daarvoor wordt een coöperatie opgericht waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd. Zij zullen er samen op sturen dat TLS efficiënt en transparant wordt. Er is meer dan een jaar gewerkt aan het vormgeven van de hoofdlijnen van de nieuwe coöperatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vervoerders introduceren nieuwe betaalwijzen in OV | OVPro.nl
OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Vervoerders introduceren nieuwe betaalwijzen in OV

In de toekomst wordt het mogelijk om met een contactloze bankpas te betalen, met de mobiele telefoon en is het niet langer nodig om bij elke overstap in en uit te checken. Ook wordt het mogelijk om achteraf te betalen, zodat reizigers niet meer vooraf een borg hoeven te betalen bij de aanschaf van de OV-chipkaart en voor het laden van saldo. Dat werd vrijdag duidelijk bij het OV-café ‘Betalen in het openbaar vervoer 3.0’ van het ROCOV Gelderland Stadsregio.

Directeuren van Arriva, NS, RET en Trans Link Systems en een onderzoeker van de TU Delft namen de uit heel Nederland toegestroomde aanwezigen mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van betalen in het openbaar vervoer.

Ontwikkelingen

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties openbaar vervoer (ROCOV) omarmt de nieuwe ontwikkelingen in het betalen van het openbaar vervoer. Technisch is veel mogelijk, maar helaas heeft de reiziger in de afgelopen jaren niet altijd centraal gestaan. ROCOV stelt dat reizigers te maken hebben met een betaalsysteem dat niet optimaal functioneert door een te grote focus op techniek en de wensen en onenigheden van vervoerders.

Daar lijkt nu verandering in te komen doordat de nieuwe betaalwijzen beter aansluiten bij de wensen van veel reizigers. Ben Mouw, voorzitter van het ROCOV Gelderland Stadsregio: “Voor het ROCOV is het wel belangrijk dat alle nieuwe technieken eerst uitgebreid zijn getest voordat de reiziger er mee kan gaan reizen. Reizigers mogen niet de dupe worden van weer een nieuwe techniek met kinderziekten.”

Trans Link Systems

Trans Links Systems (TLS) is nu in handen van NS, GVB, HTM en RET. Begin volgend jaar komt TLS in handen van alle vervoerders in Nederland. Daarvoor wordt een coöperatie opgericht waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd. Zij zullen er samen op sturen dat TLS efficiënt en transparant wordt. Er is meer dan een jaar gewerkt aan het vormgeven van de hoofdlijnen van de nieuwe coöperatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.