Stefan de Konink, Nationale OV-prijs

Finalisten van Blije Reizigers Prijs 2014 bekend

Railforum heeft de drie finalisten van de Blije Reizigers Prijs bekendgemaakt. Het gaat om het OV-diploma voor de reiziger van de toekomst van Veilig Verkeer Nederland, de reisinformatie-app Go About en reizen op rekening van de RET. De Blije Reizigers Prijs wordt op donderdag 6 november uitgereikt tijdens het jaarcongres van Railforum.

Railforum wil met de prijs de OV-sector stimuleren om na te denken over verbeteringen in het openbaar vervoer. Railforum ontving ruim dertig inzendingen. De vakjury koos vorige week de drie finalisten uit in totaal tien nominaties. De jury heeft daarbij gekeken naar de verbeteringen voor het OV voor de reiziger en de mogelijkheid tot landelijke uitrol. Ook het publiek kan een stem uitbrengen op haar favoriete inzending. Dat kan van 14 tot 31 oktober via www.railforum.nl/BRP.

1. OV-diploma voor de reiziger van de toekomst (Veilig Verkeer Nederland)

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil kinderen stimuleren om zich zelfstandig door het verkeer kunnen bewegen, maar ook om een bewuste vervoerskeuze te maken. VVN wil kinderen daarom laten zien welke voordelen het openbaar vervoer biedt voor alle leeftijdsgroepen. VVN heeft daarom het OV-diploma voor kinderen in groep 7 en 8 ontwikkeld.

2. Multimodale reisinformatie: integratie met agenda en afspraken (Jacco Lammers)

Met Go About-apps als Go About en Calender42 is het niet meer nodig om voor vertrek de reisplanner te bekijken en de route te plannen. Deze apps zijn geïntegreerd met je smartphone-agenda en vertellen je dus precies hoe laat je weg moet en welke trein, bus of tram je nodig hebt om op tijd bij de volgende afspraak te zijn. Gebruikers krijgen een persoonlijk en actueel reisadvies. De provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn het initiatief Plan-lab gestart dat de ontwikkeling van dit soort app’s mogelijk maakt.

3. Reizen op rekening: zakelijk én privé (Pedro Peters RET)

Privé-reizigers kunnen in navolging van zakelijke reizigers sinds kort reizen op rekening in Rotterdam. Rotterdamse reizigers hebben het systeem getest dat testen op termijn in heel Nederland ingevoerd gaat worden. Vooraf saldo laden op de OV-chipkaart is na aanmelding voor reizen op rekening niet meer nodig. Gebruikers krijgen elke maand keurig een factuur thuisgestuurd en het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven.

Uitreiking

Tijdens het jaarcongres reikt de jury na een pitch van de drie genomineerden de juryprijs uit aan de winnaar. Ook vakgenoten kunnen stemmen, wat leidt tot de uitreiking van de vakprijs. Daarnaast kiest de jury uit de tien nominaties welk initiatief een eervolle vermelding verdient. Meer informatie over de Blije Reizigers Prijs, de jury en de nominaties is te vinden op de website van Railforum.

Lees ook:

Kanshebbers voor Blije Reizigers Prijs bekendgemaakt

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Finalisten van Blije Reizigers Prijs 2014 bekend”

Auke Huisman|15.10.14|20:41

Als de RET de OV-Miles in de strijd had gegooid voor de nominatie dan zouden ze een goede kans maken, nu slaan ze de plank volledig mis door een ‘copy-cat’ als verbetering te laten waarderen. Het Reizen op Rekening als innovatie is al lang en breed uitgevonden door NS en bestaat al 3 jaar op landelijke schaal. Inmiddels reizen 350.000 reizigers met een NS-Business Card op basis van Reizen op Rekening. En vandaag nog reikte Mansveld dit RoR product uit aan Blinde & Slechtziende consumenten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.